Zonnigste juli sinds ten minste 1906; mogelijk zelfs zonnigste maand ooit gemeten

Nederland – Sinds de start van de zonduurmetingen in 1906 was juli gemiddeld over het land niet eerder zo zonnig als dit jaar. Juli 2018 komt uit op 330-340 zonuren tegen 212 normaal. Juli 2016 raakt daarmee het zonurenrecord kwijt. Toen scheen de zon 316,3 uur. De kans is groot dat juli 2018 zelfs de zonnigste maand ooit gemeten wordt, maar zeker is dat nog niet. Het absolute zonuurrecord bedraagt 329,2 uur, gemeten in mei 1989.

Zoveel zonuren is goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar doordat het geregeld zomers tot tropisch warm was waren de panelen minder rendabel dan normaal. Bij hitte vermindert de elektriciteitsproductie. Afgelopen twee weken is er een hittegolf gaande, waarbij het vooral de afgelopen drie dagen extreem heet was.

Op twee na warmste julimaand
Doordat de temperaturen in de eerste helft van de maand nog niet extreem waren noteren we niet de warmste julimaand ooit gemeten. De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt komt uit op 20,7 graden. Daarmee is het wel de op twee na warmste julimaand sinds 1901. 2006 blijft met 22,3 graden duidelijk recordhouder. Toen was er ook aan het begin van de maand al een hittegolf gaande. Op de tweede plaats staat juli 1994 met 21,4 graden.

Door een combinatie van zon en hoge temperaturen verdampte deze maand extreem veel bodemvocht. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is met circa 268 mm groter dan het ooit eind juli was.

Recordweinig regen in juli?
Er verdampte niet alleen veel vocht, maar het regende ook nauwelijks deze maand. Landelijk gemiddeld viel tot vandaag circa 5 mm regen. Op veel plaatsen kwam tot nu toe zelfs geen druppel regenwater naar beneden. Vandaag trekken regen- en onweersbuien over het land. Zondag is het op een beetje lichte regen na droog, maar maandag is er kans op een lokale (onweers)bui.

Volgens de huidige verwachting komt juli gemiddeld over het land uit op 11 mm regen. Niet eerder viel er zo weinig regen. Het record staat nu nog op 1921 met 16 mm. Doordat er nog buien in de verwachting zitten is het record nog niet zeker.

Plensbuien lossen droogte niet op
Vandaag zijn lokale hevige onweersbuien actief. De buien leiden gemakkelijk tot wateroverlast, doordat de kurkdroge bodem tijdens een plensbui direct dicht slaat. Hierdoor stroomt alles gelijk riolering en sloten in. De riolering kan neerslaghoeveelheden van 20-30 mm in korte tijd niet aan, waardoor straten blank komen te staan. Een einde aan de droogte maken de buien niet. Het regenwater krijgt niet de tijd om de bodem in te zakken.

Back to top button