Wethouder wandelt met actievoerders door de Groote Polder

Borgsweer – Actievoerders voor het behoud van de Groote Polder wandelden afgelopen vrijdag samen met wethouder Jan Menninga en projectleider Hans Danel van de gemeente Eemsdelta door de Groote Polder. Ondanks de gure weersomstandigheden bleek het uitstapje een prima gelegenheid om in een informele sfeer te praten over de zorgen en wensen van de omwonenden van het natuurgebied.

Nieuwe aanpak in overleg met bewoners
Het afgelopen jaar kreeg de gemeente de regie over de kustontwikkeling van Eemsdelta. Dat besluit kwam na verzet van actiegroep Handen af van de Groote Polder tegen het voornemen om slib en zilt water binnen te laten achter de dijk. Als gevolg werden die plannen geschrapt. De gemeente kreeg daarop de taak om in overleg met bewoners tot een nieuwe aanpak voor het gebied te komen.

“De kop voor 2025 is er af”, zegt wethouder Menninga op zijn Facebookpagina. “Vanmiddag gestart in Borgsweer. Samen met een groep betrokken inwoners een wandeling gemaakt door de Groote Polder. Na afloop de ervaringen gedeeld in het kerkje van Borgsweer. Projectleider Hans Danel gaf tekst en uitleg over de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen.”

Volksgezondheid, leefbaarheid en industrievergunningen
Danel voert namens de gemeente gesprekken met inwoners van Borgsweer, Termunten en Termunterzijl. De bewoners van deze dorpen hebben daarvoor een uitnodiging ontvangen. De actiegroep roept ook omwonenden uit de andere dorpen op om mee te praten over de toekomst van de regio. Akkelien de Leeuw: “De provincie en de gemeente hebben beloofd goed naar ons te luisteren en samen met omwonenden een beter plan te maken. Het is daarom belangrijk om je stem te laten horen.” Belangstellenden kunnen zich melden via grootepolder@gmail.com.

Het plan voor de Groote Polder was onderdeel van het project Kustontwikkeling Eemszijlen. Nu dat van tafel is, wordt het hele project opnieuw tegen het licht gehouden. Belangen zoals volksgezondheid, leefbaarheid, landbouw, waterbeheer, natuurbehoud en industrievergunningen spelen een rol. De actiegroep Groote Polder waardeert de betrokkenheid van de gemeente, maar blijft kritisch. De Leeuw: “We nemen actief deel aan de gesprekken en houden nauwlettend in de gaten dat de provincie haar belofte nakomt om de leefbaarheid van de regio voorop te stellen.”

Back to top button