Westeremden – Inwoners van Westeremden hebben samen een bijzonder boek samengesteld over de impact van de Tweede Wereldoorlog op hun families. Het boek, getiteld Westeremden 80 jaar vrij! Overleveringen en verhalen van inwoners over de Tweede Wereldoorlog, wordt op 5 mei feestelijk gepresenteerd op het dorpsplein.
Zo’n veertig dorpsbewoners droegen bij aan het boek, waarin zij persoonlijke verhalen en overleveringen optekenden. De bijdragen gaan niet alleen over gebeurtenissen in en rond Westeremden, maar ook over ervaringen elders in Nederland, Europa en zelfs daarbuiten. De verhalen geven een indringend beeld van hoe de oorlog generaties lang invloed heeft gehad op de families uit het dorp.
Unieke inkijk in familiegeschiedenissen
Het initiatief komt van de Historische Werkgroep Westeremden. Het boek telt 150 pagina’s en bevat 37 verhalen, aangevuld met ruim 100 vaak unieke en niet eerder gepubliceerde foto’s uit privéalbums. De verhalen zijn met zorg opgeschreven door de inwoners zelf en beslaan uiteenlopende onderwerpen: van mobilisatie tot de hongerwinter, van onderduik tot bevrijding.
Ook belicht het boek het verzet, arrestaties, concentratiekampen, de Jodenvervolging en de oorlog in Nederlands-Indië. Zo wordt onder meer stilgestaan bij de Birma-spoorlijn, interneringskampen, de Bersiap-periode en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Sommige verhalen gaan over familieleden die de oorlog niet overleefden, zoals bij de scheepsramp met de Junyo Maru in 1944 bij Sumatra.
Bevrijdingsdag vol activiteiten
De boekpresentatie vormt onderdeel van een feestelijke Bevrijdingsdag in Westeremden, met onder meer een optocht met versierde wagens en fietsen, een tentoonstelling van oorlogsvoorwerpen en een gezamenlijke Vrijheidsmaaltijd. De presentatie vindt plaats om 16.00 uur bij het dorpshuis. Iedere woning in Westeremden ontvangt een gratis exemplaar van het boek, mogelijk gemaakt door het project 80 jaar vrijheid Groningen.