Nederland – Groen, groener, groenst. Tegenwoordig hebben we onze woning, ons bedrijfspand en alle elektrische apparatuur het liefst zo groen oftewel energiezuinig mogelijk. Energie is, zeker in de afgelopen tijd, ontzettend duur geworden. Je kunt dan ook een hoop geld besparen wanneer je je woning of bedrijfspand verduurzaamt en kiest voor energiezuinige apparaten. Een energielabel verschaft je de nodige informatie om een juiste keuze te kunnen maken. In deze blog leggen we je graag uit welke informatie je zoal op een energielabel terugvindt en wat die informatie je vertelt. Lees daarom snel verder!
Wat staat er op een energielabel?
Een energielabel maakt in één oogopslag duidelijk hoe energiezuinig een huishoudelijk apparaat, woning of bedrijfspand is. Bij een energielabel wordt deze energiezuinigheid in verschillende klassen ingedeeld. Elke klasse heeft een eigen kleur en letter. Zo is energieklasse G rood gekleurd. Energieklasse G is het slechtste energielabel dat je kunt krijgen en wil zeggen dat het energieverbruik zeer hoog is. Klasse F (oranje gekleurd) heeft ook een hoog energieverbruik, maar niet zo extreem als bij klasse G. Energieklasse E is nog iets beter, gevolgd door D, C, B en A (zeer laag energieverbruik). Tegenwoordig heb je ook nog klassen A+, A++, A+++ en zo verder. Bij woningen en bedrijfspanden staan er op het label bovendien tips voor verduurzaming.
Energielabels voor bedrijfspanden en woningen
Wist je dat je sinds 2015 verplicht een geldig energielabel aan de koper of huurder van je woning of bedrijfspand moet kunnen overhandigen? De regels zijn de afgelopen jaren verder aangescherpt en er wordt streng op toegezien en gehandhaafd door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Dankzij deze energielabels voor bedrijfspanden en woningen weet de hurende of kopende partij beter wat hem of haar te wachten staat. Het maakt de markt transparanter en stimuleert bovendien het nemen van energiebesparende maatregelen. Een groen energielabel verkoopt nu eenmaal beter dan een rood gekleurd label.
Energielabels op huishoudelijke apparatuur
Ook huishoudelijke apparaten zijn tegenwoordig steeds vaker voorzien van een energielabel. Je vindt ze vooral terug op (groot) witgoed, waaronder koelkasten, vriezers en koelvriescombinaties, televisies, wasmachines en drogers. Natuurlijk is niet alleen het daadwerkelijke verbruik per 1000 uur van belang, maar moet je tevens rekening houden met sluimerverbruik.
Met spoed een energielabel nodig?
Heb je met spoed een energielabel nodig? Bijvoorbeeld omdat je er niet van op de hoogte was dat je een energielabel moet overhandigen bij de verhuur of verkoop van je bedrijfspand of woning? Bij LabelUP kun je snel een energielabel aanvragen. Zo ben je al binnen 48 of zelfs 24 uur in het bezit van een geldig energielabel.