Nederland – Wanneer je letsel aan je rug oploopt dan is dat altijd heel vervelend. Een zware hernia of een ongeval waarbij je rug schade heeft opgelopen heeft vaak enorme impact. Als je niet of nauwelijks uit de voeten kunt dan moet je met alles worden geholpen zoals met aankleden, douchen of toiletbezoek. Soms kan rugletsel geruime tijd nodig hebben om te herstellen. Een hernia kan wel een jaar of langer in beslag nemen voordat je bent hersteld en vaak blijft je rug een ‘zwakke plek’. Met het klimmen der jaren kunnen rugklachten vaker voorkomen en een chronisch karakter krijgen.
Waarom een brace dragen?
Een rugbrace kan ervoor zorgen dat je minder pijn en ongemak ondervindt van de blessure. Een brace voor de rug wordt vaak geadviseerd bij een hernia, bij verrekte spieren in de rug of na een operatie aan de wervelkolom. De brace dwingt je lichaam in een bepaalde houding en dat kan het herstel bevorderen. Daarnaast wordt een brace soms gedragen bij het uitvoeren van zware lichamelijke arbeid, juist om een blessure te voorkomen of als iemand een verkeerde lichaamshouding aanneemt. Dit laatste komt soms voor bij mensen met een lichamelijke beperking. Iemand die altijd in een rolstoel zit kan door een rugbrace te dragen een zo goed mogelijke houding aannemen om verdere verzwakking of vergroeiing van de rug te voorkomen.
Hoe lang draag je een brace?
Wanneer je een rugbrace draagt ter ondersteuning nadat je een rugblessure opliep, of als je herstelt van een hernia of rugoperatie, dan draag je de rugbrace zolang dit wordt aanbevolen door je behandelend arts. Ga niet zomaar een rugbrace dragen als je last van je rug hebt. Er kan iets anders aan de hand zijn wat door het wegnemen dan wel onderdrukken van de pijn niet naar voren komt. Wil je een rugbrace aanschaffen, dan kun je die online bestellen bij Probrace. Vraag eventueel advies aan de klantenservice als je niet precies weet welke brace de beste optie is.
Wees voorzichtig met pijnmedicatie
Ons lichaam zit zeer ingenieus in elkaar. Pijn is een manier van het lichaam om aan te geven dat er iets mis is. Pijn dwingt je om rust te nemen of om bepaalde handelingen niet meer te doen of om een andere lichaamshouding aan te nemen. Pijn is een duidelijke waarschuwing dat er wat mis is. Wees om die reden voorzichtig met sterke pijnmedicatie. Natuurlijk kun je pijnstillers nemen als je opstaat met rugpijn of als je iets doet waardoor ‘het in je rug schiet’. Maar als de klachten na enkele dagen nog niet over zijn of zelfs erger worden, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist of een fysiotherapeut die je verder kan behandelen om op een verantwoorde manier hopelijk zo snel mogelijk van je klachten af te komen.