Wagenborgen – In het kader van 80 jaar vrijheid zijn dinsdagmiddag in Wagenborgen drie bijzondere naamborden onthuld. De borden zijn een eerbetoon aan inwoners die hun leven gaven voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op de Kokslaan werd het eerste bord onthuld door Martin Haan, kleinzoon van verzetsstrijder Geert Kok. Vervolgens vond de onthulling plaats van het bord aan de G. Boelmanweg, waar Jan Degenhart en Ria Tissing-Degenhardt, nazaten van Engelke Degenhart, deze eer op zich namen. Het derde bord, aan de H.L. Emmensweg, werd onthuld door wethouder Jan Menninga, oud-bewoner van de straat. Van H.L. Emmens zijn voor zover bekend geen directe familieleden meer in leven.
De plechtige onthullingen trokken veel belangstelling van inwoners en belangstellenden. “Het is belangrijk dat we deze namen blijven noemen en hun verhalen blijven vertellen,” aldus een van de aanwezigen.
De ceremonie staat in het teken van de bevrijding van Wagenborgen, die dit jaar precies 80 jaar geleden plaatsvond. Op 21 april 1945 begon een zwaar gevecht tussen de Duitse bezetters en oprukkende Canadese troepen. Pas vier dagen later, op 24 april 1945, kon het dorp zich werkelijk bevrijd noemen, na dagen van felle strijd en onzekerheid.
Geert Kok: verzetsman en onderduikgever
Geert Kok werd geboren op 12 januari 1891 in Wagenborgen. Tijdens de oorlog bood hij onderdak aan onderduikers, waaronder een Britse piloot. Zijn huis was een toevluchtsoord voor leden van de knokploeg, hongerende landgenoten en slachtoffers van de bezetting. Ondanks het gevaar bleef hij trouw aan zijn principes. Op 23 april 1945 werd hij door Duitse troepen doodgeschoten, op slechts enkele meters van zijn huis. Geert Kok werd aanvankelijk begraven in zijn tuin, later op het kerkhof van Wagenborgen. In 1949 werd de Reuzenlaan hernoemd tot Kokslaan ter ere van zijn daden.
Geert Boelman: trouw aan zijn overtuiging
Geert Boelman weigerde zich te melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland en besloot evenmin onder te duiken, gedreven door een diepgewortelde geloofsovertuiging. In oktober 1943 werd hij gearresteerd en via kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Neuengamme gedeporteerd. Uiteindelijk kwam hij terecht in het beruchte buitenkamp Wöbbelin. Onder erbarmelijke omstandigheden overleed hij daar op 24 april 1945, de dag dat Wagenborgen werd bevrijd. Hij werd begraven in een massagraf bij Ludwigslust. Zijn verhaal werd later bevestigd tijdens een bezoek aan de gedenkplaats in Wöbbelin door familieleden.
Hiddo Lukas Emmens: gesneuveld boven de Waddenzee
Hiddo Lukas Emmens werd op 13 februari 1917 geboren in Wagenborgen. Hij diende bij de Koninklijke Marine en vluchtte in 1940 naar Engeland, waar hij werd opgeleid tot boordschutter. Op 29 mei 1942 steeg hij op met het vliegtuig ‘Wageningen’ voor een aanval op een vijandelijk konvooi nabij Ameland. Het toestel keerde nooit terug. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het vliegtuig en zijn bemanning.