Groningen – In de afgelopen week is er in de media veel aandacht geweest voor de problemen met het volle stroomnet in Groningen. Daarbij werd gesuggereerd dat deze situatie de voortgang van de versterkingsopgave zou kunnen beïnvloeden. Volgens Enexis Netbeheer en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is die impact echter minimaal, omdat de versterkingsoperatie zich vooral richt op bestaande woningen die al zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. De uitdagingen met het stroomnet spelen vooral bij nieuwe aansluitingen of bij verzwaringen van kleinverbruik aansluitingen, waarvoor een uitbreiding van het netwerk nodig is.
Samenwerking tussen NCG en nutsbedrijven essentieel
De versterkingsopgave in Groningen heeft grote gevolgen voor de inwoners en de omgeving. Naast het bouwkundig versterken van woningen en gebouwen worden er regelmatig panden gesloopt en opnieuw gebouwd. Dit vraagt om een goede afstemming met nutsbedrijven, omdat kabels en leidingen vaak moeten worden verlegd of aangepast.
Marieke Ferwerda, algemeen directeur van NCG, benadrukt het belang van een nauwe samenwerking: “We hebben eerder vastgesteld dat nutsvoorzieningen een mogelijk risico kunnen vormen voor de versterking. Daarom werken we al geruime tijd intensief samen met Enexis en andere nutspartijen. Door onze werkzaamheden tijdig inzichtelijk te maken en aan te kondigen, zorgen we ervoor dat nutsbedrijven de nodige aanpassingen kunnen doen. Zo kunnen bewoners veilig en verwarmd terugkeren naar hun huis.”
Geen vertraging voor versterkingsoperatie
Gert ter Avest, vestigingsmanager van Enexis in Groningen, sluit zich hierbij aan en benadrukt dat de versterkingsopgave doorgang vindt: “Directe gevolgen voor de versterkingsoperatie zullen er door de situatie met het volle stroomnet niet zijn. We blijven intensief samenwerken met NCG en gemeenten om de veiligheid van Groningers te waarborgen.”
Wachttijden bij verduurzamingsmaatregelen
Wel wijst Enexis erop dat inwoners in het aardbevingsgebied, net als elders, te maken kunnen krijgen met langere wachttijden voor individuele aanvragen, zoals zwaardere stroomaansluitingen voor verduurzamingsmaatregelen. “We doen ons uiterste best om deze aanvragen zo snel mogelijk te verwerken,” aldus Ter Avest.
De versterkingsopgave blijft daarmee op schema, terwijl Enexis en NCG blijven samenwerken om zowel de veiligheid als de energietoekomst van Groningen te waarborgen.