Appingedam – Op maandag 14 april gingen ruim 60 derdejaars leerlingen VMBO-GL/TL van Campus VO Eemsdelta, deelschool Theda Mansholt, mee op een Roadshow langs diverse bedrijven en opleidingen in techniek en zorg & welzijn in de regio. Het doel van deze Roadshow is om de leerlingen rijke ervaringen te laten opdoen, terwijl ze informatie krijgen over opleidingsmogelijkheden in het mbo als vervolgopleiding op het vmbo. Zo bezocht de ene groep leerlingen houtskeletbouwbedrijf Eemshout Prefab, Noorderpoort Energy & Maritime en Koninklijke Niestern Sander. De andere groep leerlingen ging naar het Ommelander Ziekenhuis, het ROC Menso Alting en Woonzorgcentrum Van Julsingha.
Beter inzicht in keuze van een vervolgopleiding
Bram van Houten is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling en organisatie van de Roadshows. “We merken dat er veel verkeerde keuzes worden gemaakt voor een vervolgopleiding; er wordt vaak geswitcht op het mbo en leerlingen vallen uit. Tegelijkertijd hebben we in de regio heel veel kansrijke beroepen en sectoren.
Bedrijven zijn erg gemotiveerd om mee te doen aan de Roadshows, zodat ze zichtbaar worden voor toekomstige medewerkers.” De Roadshows worden georganiseerd vanuit het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio en worden mogelijk gemaakt door Kansrijke Groningers en Sterk Techniek Onderwijs Noord-Groningen.
Leerlingen ontdekken een scala aan kansen op werk in de techniek
De leerlingen met profiel techniek begonnen bij houtskeletbouwbedrijf Eemshout Prefab. Hier kregen ze een presentatie van Hoofd Bedrijfsbureau Rik Blaauwkamp, die uitlegde welke stappen er allemaal zitten tussen een eerste offerte en de oplevering van een bouwelement. Ook vertelde hij dat voor bijna elke stap een technische of (werktuig-)bouwkundige opleiding nodig is. Productieleider Martin Vogel vervolgde met een rondleiding door de werkplaats en Hoofd Tekenkamer Jolanda Froma-Kremer vertelde over haar werk. Directeur Pieter de Boer motiveert: “We willen graag zo veel mogelijk jongeren enthousiast maken!”
Zelf aan de slag bij Noorderpoort Energy & Maritime
De volgende stop was bij Noorderpoort Energy & Maritime (voorheen Zeevaartschool) in Farmsum. Hier mochten de leerlingen zelf een solar tuinlamp maken en kregen zij een rondleiding van docent Paul Kalle. Paul: “Ik hoop dat we dankzij deze Roadshow meer leerlingen enthousiast hebben gemaakt voor techniek.”
Grote ogen bij scheepswerf
De laatste stop was scheepswerf Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. Commercial Manager Tom Thomson en directiesecretaresse Christina Laning-Bauman gaven een rondleiding. Christina “Wij hopen jongeren weer enthousiast te maken voor de techniek en werken daarvoor samen met het MSO-opleidingscentrum in Groningen.”
Positieve klanken van leerlingen op Roadshow Zorg & Welzijn
Alle leerlingen met profiel Zorg & Welzijn mochten mee met de Roadshow Zorg & Welzijn. Zij begonnen met een rondleiding in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.
Daarna gingen ze naar ROC Menso Alting in Groningen, waar ze hun eigen lunch mochten maken. Als laatste werd Woonzorgcentrum Van Julsingha in Delzijl bezocht. De gesprekken met de bewoners van het woonzorgcentrum maakten veel impact.
Docenten en leerlingen enthousiast door Roadshows
Docent Frank Hilbrandie over de Roadshow: “Het was een geslaagde dag!” Ook docente Ina Boersma: “De leerlingen kunnen zo beter kennismaken met de bedrijven en proeven van de diverse mogelijkheden die onze regio biedt.” Jonas Kaplan: “Doordat we lokale instellingen hebben bezocht, ontdek je dat de leerlingen hier al meer binding mee hebben. Dat maakt ze enthousiast.” Een leerlinge na de Roadshow Techniek: “Ik zou graag iets met techniek gaan doen en dan het liefste iets met mijn handen.”
Een enthousiaste leerling na het bezoek aan de scheepswerf: “Hiervoor wist ik nog niet zeker of ik iets met techniek wilde gaan doen, maar dit lijkt me echt heel gaaf!”
Vereniging Kansrijke Groningers
Ultiem doel van Kansrijke Groningers is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. De roadshows, georganiseerd vanuit het ‘Coördinatiepunt Onderwijs & Regio’, worden mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Eemsdelta, Gelijke Kansen Alliantie en Sterk Techniek Onderwijs Noord Groningen. Meer weten over de activiteiten van het ‘Coördinatiepunt Onderwijs & Regio’? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl