Nederland – Met de huidige generatie smartphones kun je prachtige foto’s maken, zelfs zonder professionele camera. Toch vergt het enige kennis en techniek om je foto’s net dat beetje extra te geven en ze te laten uitsteken boven de rest. Hoe maak je die perfecte foto met je smartphone? Hier zijn vijf slimme tips om jou te helpen om je smartphone fotografie te verbeteren. Met deze tips kun je al snel geweldige resultaten bereiken, maar als je echt alles uit je smartphonecamera wilt halen, kan een smartphone fotografie cursus je leren hoe je je telefoon optimaal gebruikt en zelfs de meest uitdagende foto’s onder de knie krijgt.
1. Experimenteer met verschillende hoeken en standpunten
Vaak maken we foto’s vanuit eenzelfde, comfortabele hoogte: ooghoogte. Het gevolg? Veel van onze foto’s zien er hetzelfde uit en missen creativiteit. De kracht van fotografie ligt echter in het vastleggen van unieke perspectieven. Speel daarom met verschillende hoeken en standpunten om je onderwerp vanuit een ander perspectief te tonen.
Wil je bijvoorbeeld een object groter laten lijken? Ga dan laag bij de grond zitten en fotografeer naar boven. Dit zorgt voor een indrukwekkend effect, vooral bij architectuur of landschapsfotografie. Wil je juist een beeld creëren dat alles omvat? Probeer dan een vogelperspectief, bijvoorbeeld door van bovenaf te fotograferen. Dit werkt goed voor flatlays (foto’s van bovenaf) of groepsfoto’s.
Tip: Daag jezelf uit om tijdens een wandeling minstens vijf verschillende hoeken te kiezen voor één onderwerp. Hierdoor leer je creatief te kijken en word je minder snel geneigd vanuit dezelfde positie te fotograferen.
2. Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht
Licht is het belangrijkste element in fotografie. Het kan je foto maken of breken. Daglicht is altijd je beste vriend, vooral rond zonsopkomst of zonsondergang, tijden die bekend staan als het “gouden uur.” Op deze momenten zorgt het zachte, warme licht voor een prachtige gloed en vermijd je harde schaduwen, die vaak ontstaan tijdens het felle middaglicht. Het gouden uur geeft je foto’s een mooie, warme tint en werkt goed voor portretfotografie.
Vermijd flitsen waar mogelijk, omdat dit vaak een onnatuurlijk effect geeft. Is er weinig licht? Probeer dan te spelen met lichtbronnen zoals straatlantaarns, neonlichten of kaarsen. Let ook op schaduwen, want ook deze kunnen de sfeer van je foto sterk beïnvloeden. Probeer je onderwerp te positioneren zodat schaduwen op een interessante manier worden benut of vermeden, afhankelijk van het gewenste effect.
3. Gebruik de camera-instellingen van je smartphone en vermijd digitale zoom
Moderne smartphones bieden tal van instellingen die kunnen helpen om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. Pas bijvoorbeeld de belichting aan door op het scherm te tikken en de belichtingsslider omhoog of omlaag te bewegen. Dit helpt om donkere scènes lichter te maken of juist overbelichting te vermijden. Met de HDR-functie (High Dynamic Range) kun je bovendien zowel lichte als donkere delen van een foto goed belicht krijgen.
Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van digitale zoom. Dit zorgt er vaak voor dat de kwaliteit van de foto achteruitgaat, omdat de camera simpelweg inzoomt op een klein deel van de sensor. Het resultaat is vaak een korrelige, onscherpe foto. Probeer in plaats daarvan fysiek dichterbij te komen, zodat de resolutie behouden blijft. Mocht dichterbij komen lastig zijn, dan kun je altijd later in de nabewerking een deel van de foto uitvergroten zonder al te veel kwaliteit te verliezen.
4. Maak je foto’s krachtiger met compositietechnieken
De compositie is de manier waarop elementen in een foto worden gepositioneerd en kan het verschil maken tussen een gewone en een fantastische foto. Een van de meest gebruikte technieken is de “regel van derden.” Bij deze techniek verdeel je je beeld in negen gelijke vakken door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Plaats het belangrijkste onderwerp van de foto op een van de snijpunten van deze lijnen voor een meer gebalanceerde en aantrekkelijke compositie.
Veel smartphones hebben een raster optie die je hierbij kan helpen. Door het raster in te schakelen, kun je eenvoudig de regel van derden toepassen. Voor landschapsfoto’s kun je bijvoorbeeld de horizon op de onderste lijn plaatsen voor een uitgebalanceerd beeld.
5. Hoe geef je je foto net dat beetje extra met nabewerking?
Nabewerking geeft je de kans om je foto’s te perfectioneren en eventuele kleine foutjes te corrigeren. Er zijn veel gratis en betaalde apps waarmee je kleuren, contrast, scherpte en helderheid kunt aanpassen. Hoewel nabewerking een enorm verschil kan maken, is het belangrijk om subtiel te blijven en de foto niet te ‘overbewerken’. Overdreven filters en onrealistische aanpassingen kunnen het beeld onnatuurlijk maken en de originele sfeer verstoren.
Focus bijvoorbeeld op het versterken van kleuren die al aanwezig zijn, het aanbrengen van lichte correcties en het weghalen van afleidende elementen. Zo behoud je de authenticiteit van je foto en geef je het nét dat beetje extra.