Nederland – Het aantal internetgebruikers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarbij verandert ook de manier waarop we het internet gebruiken voortdurend. Inmiddels kunnen we vrijwel overal ter wereld via draadloze netwerken een internetverbinding tot stand brengen. Hoe geoefend we tegenwoordig ook mogen zijn, toch zijn er nog steeds een aantal valkuilen die vrij eenvoudig te vermijden zijn.
We delen steeds vaker persoonlijke informatie via het internet. Ook hackers weten dit en vinden continu nieuwe manieren om deze informatie te onderscheppen en voor eigen gewin te gebruiken. Als je even niet oplet, kun je zomaar slachtoffer worden van identiteitsfraude, of installeer je malware, die alle bestanden op je computer of telefoon aantast. Hieronder vind je 5 tips die je helpen om zo veilig mogelijk op het wereldwijde web te surfen.
- Gebruik geen openbare wifinetwerken
Het veiligst is om alleen je (draadloze) thuisnetwerk te gebruiken. Maar het fijne aan wifi is juist dat je overal, dus ook buitenshuis, toegang kunt krijgen tot het internet. Zo kun je op het vliegveld, het treinstation, in het park, hotel of restaurant verbinding maken met een openbaar netwerk. Het is gratis, handig en overal aanwezig, dus wat belet je om hier geen gebruik van te maken?
De belangrijkste reden om openbare wifinetwerken te vermijden, is dat je je digitale veiligheid en privacy op het spel zet. Deze openbare netwerken zijn voor hackers namelijk een gewilde vijver om in te vissen. Als je toch gebruik wil maken van zo’n openbaar netwerk, kun je de risico’s beperken met een VPN. Een Virtueel Privénetwerk zorgt ervoor dat alle informatie die jij verzendt, wordt versleuteld en je IP-adres is afgeschermd. Hackers kunnen jouw gegevens dankzij de encryptie niet meer lezen, maar ook niet zien wie de informatie verstuurd heeft. In de NordVPN Play Store kun je een app downloaden die het nog makkelijker maakt om snel een VPN-verbinding tot stand te brengen.
- Wees alert op phishing
Phishing is een geslepen manier om gevoelige informatie te bemachtigen. Een phishingmail is een e-mailbericht van een, op het eerste zicht, betrouwbare instantie. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld de Belastingdienst, je bank of het CJIB. In deze mails wordt vaak gevraagd om vertrouwelijke informatie, een betaling of om een link aan te klikken. Alleen zijn het niet deze betrouwbare instanties die achter deze mails zitten, maar hackers die zo proberen om privégegevens te ontfutselen.
- Kies unieke en moeilijk te raden wachtwoorden
Het is best een uitdaging om talloze wachtwoorden te moeten onthouden. Vaak kiezen mensen dan ook voor een simpel wachtwoord, dat ze daarnaast voor meerdere accounts gebruiken. Als bij een datalek ook maar één wachtwoord op straat komt te liggen, verschaf je hackers meteen toegang tot verschillende accounts. Kies daarom altijd voor een wachtwoord dat bestaat uit minimaal 12 tekens en die alleen jij kunt weten. Een handige manier om al je wachtwoorden te bewaren, is een Password Manager.
- Zorg dat je regelmatig je software update
Een software-update is er natuurlijk niet voor niets. Het is een manier van de softwareontwikkelaar om problemen op te lossen en hackers een stap voor te blijven. Installeer daarom meteen de update, zodra deze beschikbaar is.
- Installeer antivirussoftware en een firewall
Antivirussoftware (AV) en firewalls beschermen je apparaten tegen aanvallen van buitenaf. De kans dat je apparaat geïnfecteerd raakt met een virus of malware wordt hiermee aanzienlijk verkleind. Let er wel op dat je maar één AV tegelijkertijd op je apparaat installeert. Sommige AV is vrij prijzig, maar ook gratis AV biedt meestal afdoende bescherming.
De bovenstaande tips liggen voor de geoefende internetgebruiker wellicht voor de hand. Toch vergeten veel mensen hieraan te denken. Als je deze basistips in acht neemt, voorkom je dat je een makkelijk slachtoffer wordt voor hackers.