Nederland – ‘Zorg dat zonnepanelen ook na afschaffing van de salderingsregeling aantrekkelijk blijven voor huishoudens’. Die noodkreet doen zes maatschappelijke organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, in een brandbrief aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Zij maken zich grote zorgen over de ingestorte markt voor zonnepanelen en de gevolgen voor de verduurzaming van Nederland.
Huiseigenaren en huurders legden vorig jaar de helft minder zonnepanelen op hun dak dan in 2023. Belangrijkste reden is de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 zonder dat hiervoor iets van stimulering in de plaats komt.
De terugverdientijd van zonnepanelen loopt hierdoor op naar gemiddeld 20 jaar . ‘Dat is voor veel Nederlanders onacceptabel’, aldus de briefschrijvers. Naast Vereniging Eigen Huis zijn dat de Consumentenbond, Milieudefensie, Natuur & Milieu, huurdersorganisatie Woonbond en branchevereniging van woningcorporaties Aedes. Samen vertegenwoordigen zij miljoenen Nederlanders.
De zes organisaties roepen de minister op maatregelen te nemen die zonnepanelen weer aantrekkelijk maken voor huishoudens. Dat kan op verschillende manieren, van nieuwe subsidies tot mogelijkheden voor huishoudens om zelf meer zonnestroom verbruiken. Want hoe hoger het eigen verbruik, hoe rendabeler zonnepanelen zijn. De mogelijkheden hiervoor zijn alleen nog beperkt en kosten ook weer geld.
Slecht nieuws voor Nederland
De instorting van de markt voor zonnepanelen is ‘slecht nieuws voor Nederland’, schrijven de organisaties. Nederland heeft binnen Europa afgesproken dat het aandeel hernieuwbare energie in ons land in 2030 op 39 procent ligt. Maar het is hoogst onzeker dat we dit gaan halen, waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs. Huiseigenaren en huurders met zonnepanelen op het dak zijn daarom heel hard nodig. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Het draagvlak voor zonnepanelen op daken is ook veel groter dan voor bijvoorbeeld zonneweides of windmolens, benadrukken de verenigingen.