Nederland – We gebruiken onze auto bijna dagelijks. Voor werk, boodschappen, uitjes of vakanties. Maar weten we eigenlijk waar die auto precies is als hij ergens geparkeerd staat? Of wat er gebeurt als hij ’s nachts stilletjes verdwijnt uit de straat? Met het stijgend aantal autodiefstallen én de behoefte aan meer controle zoeken steeds meer autobezitters naar een slimme oplossing — en die heet: GPS-tracking.
Waar GPS-technologie vroeger vooral iets was voor dure leaseauto’s of transportbedrijven, is het nu voor iedereen toegankelijk. Een GPS tracker auto is klein, betaalbaar en geeft jou als eigenaar volledige controle over waar je voertuig zich bevindt — altijd en overal.
Diefstal is dichterbij dan je denkt
Volgens de meest recente cijfers van de politie is het aantal gestolen voertuigen opnieuw toegenomen, met name bij populaire modellen als de Volkswagen Golf en Toyota RAV4. Criminelen worden steeds slimmer, gebruiken geavanceerde apparatuur en hebben soms nog maar 30 seconden nodig om een auto te ‘clonen’ en te starten.
Een goed alarmsysteem is belangrijk, maar niet altijd voldoende. GPS-trackers bieden in zulke situaties een extra beveiligingslaag. Mocht de auto worden gestolen, dan kun je via een app in realtime volgen waar hij naartoe wordt gereden. En dat maakt de kans op terugvinden vele malen groter.
Niet alleen tegen diefstal
Hoewel beveiliging een belangrijke reden is, kiezen veel mensen voor een GPS-tracker om heel andere redenen. Denk aan ouders die willen weten waar hun kind rijdt met de auto. Of werkgevers die het wagenpark willen monitoren. Of simpelweg mensen die het prettig vinden om ritten terug te kunnen zien, bijvoorbeeld voor belastingaangifte of rittenregistratie.
Je ziet precies wanneer en hoe lang er gereden is, of er afwijkende routes zijn genomen en of de auto ergens heeft stilgestaan. Ook handig als je een tweedehands auto koopt en zeker wilt weten of de kilometerstand wel klopt.
Hoe werkt het?
Een GPS-tracker voor je auto is een klein apparaatje dat je inbouwt (of oplaadt) en dat verbinding maakt met satellieten om de locatie van je voertuig te bepalen. Die gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar een app of online dashboard.
Er zijn verschillende soorten trackers: van volledig verborgen inbouwmodellen tot plug-and-play versies die je in de sigarettenaansteker steekt. Sommige trackers werken op een eigen accu, andere gebruiken de stroom van je voertuig. Veel modellen bieden extra functies, zoals snelheidsovertredingsmeldingen of een ‘geo-fence’ — een melding wanneer de auto een bepaalde zone verlaat.
Privacy en verantwoordelijkheid
Het is belangrijk om bewust om te gaan met de data die je verzamelt. Gebruik je de tracker in een gezinsauto of leasevoertuig, dan is het verstandig om met elkaar af te spreken hoe en waarvoor de gegevens worden gebruikt. Privacy is belangrijk, en het gaat hier om persoonlijke bewegingsdata.
Voor bedrijven geldt bovendien dat medewerkers altijd geïnformeerd moeten worden als hun voertuig wordt gevolgd.
Eenvoudig te installeren en te gebruiken
Waar je vroeger naar een specialist moest om dit soort technologie te laten inbouwen, is dat tegenwoordig niet meer nodig. De meeste moderne GPS-trackers zijn in een paar minuten geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik. Je downloadt de bijbehorende app, koppelt het apparaat, en je kunt realtime meekijken.
Ook het onderhoud is minimaal. Veel modellen werken maandenlang op een enkele acculading of worden automatisch opgeladen tijdens het rijden.
Veilig gevoel, waar je ook bent
Of je nu een splinternieuwe auto hebt of al jaren in dezelfde betrouwbare vierwieler rijdt — het idee dat je weet waar je auto is, geeft rust. Zeker als je hem parkeert in een onbekende buurt, op vakantie gaat of ‘s nachts regelmatig verdachte geluiden hoort in de straat.
Met een gps tracker ben je altijd een stap voor. Je hoeft niets te raden, want je ziet het gewoon op je telefoon. En in het geval van nood ben je sneller, alerter en beter voorbereid.