Leermens – In de Donatuskerk in Leermens waren zaterdagmiddag bijzondere archeologische vondsten te bewonderen die onlangs aan het licht kwamen tijdens de sloop van een woning aan het Kerkpad. Het 19e-eeuwse huis stond pal naast de kerk, op de rand van de wierde van Leermens. De sloop bood archeologen van MUG Ingenieursbureau een zeldzame kans om diep in het vier meter dikke wierdepakket te graven. Dat leverde verrassende resultaten op.
Middeleeuwen direct onder betonvloer
Zodra de betonvloer van de woning was verwijderd, bevonden de onderzoekers zich direct in de middeleeuwen. In de zones waar zich voorheen de septic tank en kelders bevonden, konden ze extra diep graven. Dit leidde tot de vondst van voorwerpen die teruggaan tot aan het begin van de jaartelling. De tentoonstelling van de objecten in de kerk trok veel belangstellenden.
Vlechtwerkwand uit de jaartelling
Een van de meest bijzondere vondsten is een meterslang vlechtwerk, dat diende als wand van een gebouw. Het werd ontdekt onder de voormalige septic tank. Het vlechtwerk bestaat uit staande staakjes met daartussen gevlochten takken, en is circa 30 centimeter hoog. Het dateert uit de Romeinse tijd, rond het begin van onze jaartelling. Een dergelijke complete wand is uiterst zeldzaam en werd eerder alleen aangetroffen bij de beroemde opgravingen van de wierde Ezinge in de jaren dertig. Het vlechtwerk is meegenomen voor nader onderzoek.
Glazen ring als statussymbool
In de eerste week van het onderzoek werd een glazen ring gevonden. Deze vermoedelijk vroegmiddeleeuwse ring werd destijds gedragen als sieraad, met leren touwtjes om de nek. Dergelijke ringen golden als statussymbool. De exacte datering en herkomst worden momenteel nog onderzocht.
Romeinse spinschijf van luxe aardewerk
Een andere bijzondere vondst betreft een gebroken spinschijf, vervaardigd uit een scherf terra sigillata – luxe Romeins aardewerk dat werd geïmporteerd vanuit gebieden ten zuiden van de limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. In Noord-Nederland worden zelden hele objecten van terra sigillata gevonden, maar scherven worden soms hergebruikt als amulet of spinschijf, zoals in dit geval.
Uniek aardewerk op pootjes
Tot slot stuitten de archeologen in de laatste week op een raadselachtig voorwerp: een schijf van aardewerk met vier pootjes aan de onderzijde. Vermoedelijk diende het als een soort komfoor, om een pot boven het vuur te plaatsen. De schijf meet 11 cm in doorsnee en is 4 cm hoog. Er zijn tot nu toe geen vergelijkbare objecten gevonden, wat het een uniek stuk maakt. De vondst wordt voorlopig gedateerd op de midden-Romeinse tijd (circa 70–270 na Chr.).
De tentoonstelling bood bezoekers een zeldzaam kijkje in het rijke bodemarchief van Leermens en toonde hoe zelfs een sloopproject waardevolle historische inzichten kan opleveren.