Tips voor het starten van je eigen restaurant

Nederland – Je eigen restaurant beginnen is voor veel ‘horecatijgers’ een lang gekoesterde droom. Hoewel het vaak keihard werken is, is het wel een doel waar werknemers in de horeca vaak over fantaseren. Als zich een kans voordoet om voor jezelf te beginnen, dan is het belangrijk om een goede start te maken. Dit vergroot je kansen om van jouw eigen restaurant een succes te maken.

Wel of niet het meubilair vervangen

Een nieuwe start doe je natuurlijk het liefst met een compleet nieuw interieur. Zeker als je de stijl van het restaurant wilt aanpassen. Maak eerst een plan hoe je de zitplaatsen in de zaak wilt indelen. Wil je werken met loungebanken langs de wanden of alleen met losse tafels? Een horeca tafel is te koop in tal van formaten en vormen. Ga je voor strak en recht of kies je voor ronde tafels die mensen vaak wel gezelliger vinden maar die meer ruimte innemen? En dan nog de vraag welke stoelen je bij de tafels zet. Die moeten lekker zitten, des te groter de kans dat je gaten na de maaltijd blijven hangen voor een kop koffie en wie weet nog een drankje.

Welke kleuren gaan het worden?

Niet alleen de soort meubelen, maar ook de kleuren bepalen de uitstraling van je zaak. Bij Kaja.nl vind je wat je zoekt, of je nu voor strakke meubels in harde kleuren houdt of van een meer romantische of landelijke stijl van inrichting. Als je kiest voor verschillende kleuren is het wel belangrijk om zeker te weten dat die goed bij elkaar passen. Het is dan vaak een goed idee om de showroom te bezoeken om de stoelen en tafels die je op het oog hebt in het echt te kunnen zien.

Wat komt er op het menu?

Als je een goed lopend restaurant overneemt dan is het vaak verstandig om de menukaart niet meteen helemaal overhoop te gooien. Natuurlijk voeg je er een paar van jouw favoriete gerechten aan toe. Maar de populaire bestsellers kun je er beter nog even op laten staan. Tenzij je natuurlijk overschakelt naar een geheel eigen menu. Als je een vegetarisch restaurant wilt openen dan gaat het vlees van de kaart, dat is logisch. En wil je van een restaurant voor diners een lunchroom maken, dan verandert vanzelfsprekend ook de kaart ingrijpend.

Personeel werven

Kun of wil je van de vorige eigenaar geen personeel overnemen? Begin dan ruim op tijd met werven. Horeca personeel is vaak lastig te vinden. Vooral koks zijn soms schaars, omdat zij na het afronden van hun opleiding de banen vaak voor het uitkiezen hebben. Het zou heel jammer zijn als je de opening van de zaak moet uitstellen omdat je niet genoeg personeel in de keuken of in de bediening hebt. Let erop dat je je openingstijden kunt garanderen. Ga liever een vaste dag in de week dicht als je de planning niet rond kunt krijgen.

Back to top button