Appingedam – In aanloop naar ‘80 Jaar Vrijheid’ in 2025 wordt in Groningen een lange-afstands-wandelroute gelanceerd en een monument onthuld. Het monument is een markering op de ‘Canadian Trail’ Groningen, een wandelroute door de provincie in het spoor van de Canadese bevrijders.
Het bevrijdingsverhaal van Groningen
Vanaf nu maken de gemeente Eemsdelta en de provincie Groningen daarmee deel uit van de Liberation Route Europe, een internationaal wandelnetwerk dat de opmars van de westerse geallieerden in 1944 en 1945 volgt. Na volledige realisatie zullen meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, laatste rustplaatsen en andere bijzondere plekken in heel Europa herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Met de ‘Canadian Trail’ worden de gemeente Eemsdelta en de provincie Groningen aangesloten op de internationale wandelroute die door ons land loopt van Zeeuws-Vlaanderen tot Noordoost-Groningen. In Groningen gaat het om ruim 135 kilometer, van Groningen tot Uithuizen en van Holwierde tot Termunten. Deze route vergroot het wandelaanbod voor de langeafstandswandelaars in Groningen. Tal van gebeurtenissen vertellen onderweg het bevrijdingsverhaal van Groningen en de rol van de Canadezen hierin. Het is voor het eerst dat op deze actieve manier het bevrijdingsverhaal van de provincie toegankelijk wordt.
Commissaris van de Koning René Paas (Groningen), burgemeester Ben Visser (Eemsdelta) en Jurriaan de Mol van de Liberation Route Europe Foundation delen op 13 december 2023 ieder vanuit hun eigen betrokkenheid het belang om onze vrijheid te blijven herdenken. Binnen de gemeente, in de provincie, maar ook nationaal en internationaal. Op weg naar ’80 Jaar Vrijheid’ biedt de ‘Canadian Trail’ Groningen als onderdeel van het internationale wandelnetwerk van de Liberation Route Europe daar alle ruimte voor.
Het monument ‘Crossroad Vector’ in de Wijkstraat Appingedam
De Liberation Route Europe markeert deze ‘hiking trail van de bevrijding’ met iconische wegwijzers, de zogenaamde ‘Vectors of Memory’. Dit zijn ontwerpen van de beroemde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind.” Als zoon van Holocaust-overlevenden en intussen Amerikaans staatsburger is hij ook de ontwerper van het Joods Museum Berlijn en het nieuwe One World Trade Center in New York (na 9/11). Ook bedacht hij het Stadsmarkeringsplan Groningen en leverde zelf een van de tien bijdragen (Open Boek aan de A7). De Crossroad Vector in Appingedam vertelt het verhaal van de hevige strijd die voorafging aan de bevrijding en waarvoor aan de Wijkstraat nu een monument wordt onthuld.
85 verhalen, 8 audioverhalen en 2 rondwandelingen
In totaal gaat het op deze lange-afstands-wandelroute van 133 kilometer om ruim 85 verhalen (in het Nederlands, Engels en Duits) en 8 audioverhalen. Het militaire verhaal komt voorbij vanuit
verschillende perspectieven en thema’s. Maar ook de betrokkenheid van het verzet bij de bevrijding,
de collaboratie, onderduik en ervaringen van gewone burgers. Met elkaar vertellen deze verhalen de
geschiedenis van de bevrijding van Groningen. Aan het doorgaande routetraject zijn twee rondwandelingen verbonden, die als dag(deel)etappes te lopen zijn: Een rondje Groningen (ca. 6 km)
en een Rondje Delfzijl (ca. 6 km).
Routeplanner
De routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes. Ze vertellen onderweg over historische plekken in tekst, beeld, op de kaart en zo nu en dan ook met een luisterverhaal. Met de routeplanner kunnen ook eigen wandelroutes worden uitgestippeld.
Regionale samenwerking
De ‘Canadian Trail’ Groningen met ‘Vectors of Memory’ is een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation en bottom-up tot stand gekomen in samenwerking met historische verenigingen, betrokken burgers en gemeentes. Het project wordt ondersteund door de Provincie Groningen, FB Oranjewoud, Regiobureau Groningen – Assen, VFonds, gemeente Eemsdelta, gemeente Groningen, Nationaal Programma Groningen, Cultuurfonds, Kunstraad Groningen en J.B. Scholtenfonds.