Harlingen – Wie regelmatig langs de Maritieme Academie in Harlingen loopt, heeft het vast weleens gezien: een feloranje reddingboot die over het water manoeuvreert. Grote kans dat het hier om een cursus van Nova Contract gaat. Afgelopen week waren tweedejaarsstudenten van de opleiding Maritiem Officier van Noorderpoort in Delfzijl te gast voor een vierdaagse training PSCRB.
Cursus PSCRB
De cursus PSCRB – voluit Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than fast rescue boats – bereidt studenten voor op noodsituaties op zee. Het doel is hen te leren hoe ze een schip veilig kunnen verlaten met een reddingsboot, vrije valboot of reddingsvlot. Ook wordt er geoefend op een man-overboord-situatie, waarbij een drenkeling veilig aan boord gebracht moet worden.
Internationale veiligheidsnormen
Volgens trainer Hans Bolt is de cursus van grote waarde voor iedereen die de zeevaart in wil. “Vroeger gebeurden er regelmatig ongelukken met reddingboten. Daarom zijn er door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) strikte regels opgesteld over veiligheid aan boord, waaraan de opleidingen ook moeten voldoen.” Studenten van verschillende mbo- en hbo-scholen volgen deze verplichte training in Harlingen. “Naast Noorderpoort volgen ook het Maritiem Instituut Willem Barentsz, de Hogeschool van Amsterdam, Nova College Scheepvaart in IJmuiden en Harlingen en Firda Maritiem Urk dit programma bij Nova Contract.
Praktijkgerichte training en leiderschap
De cursus in Harlingen is intensief en praktijkgericht. “De eerste dag noemen we de ‘natte dag’,” vertelt Bolt. “Studenten gaan het water in om te oefenen met overlevingsstrategieën. Op dag twee en drie trainen ze met de reddingboot en oefenen ze op een man-overboord-scenario. Op de laatste dag volgt een EHBO-training en een eindtoets.”
Naast technische- en veiligheidsvaardigheden is leiderschap een belangrijk onderdeel van de training. “De studenten worden opgeleid tot stuurman en gaan later op zee leidinggeven aan matrozen. En daar geven we hier ruim aandacht aan. Deze groep gaat toevallig pas na de cursus op stage en varen, maar heeft de nieuwe stof heel goed opgepakt. Onze insteek is, laat de studenten zoveel mogelijk zelf ontdekken, tenzij er echt iets gebeurd wat wij niet willen zien. Maar dat gaat eigenlijk altijd wel goed, vaak is één of twee keer uitleggen voldoende.”