Regio – De afgelopen jaren is het aantal kerkbesturen dat niet meer in het onderhoud van kerken kan voorzien verder toegenomen. In het Groningse ommeland zal deze druk naar verwachting ook in de komende jaren blijven groeien door secularisatie en krimp. Om te zorgen dat kerken in de toekomst behouden blijven en een passende bestemming houden is het belangrijk om samen met inwoners te werken aan een zogeheten kerkenvisie.
“Om het vertrouwde beeld van boven het platteland uittorende kerken op lange termijn overeind te houden moeten gemeenten nu de handen ineenslaan met burgers en organisaties om kerkgebouwen te borgen met een cultuurhistorische en verbindende bestemming” vindt CDA-Statenlid Ria Horenga.
Het CDA draagt kerkbesturen en initiatieven vanuit de samenleving zoals de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een warm hart toe. Door de samenwerking met deze organisatie, overheden, kerkbesturen en inwoners verder uit te diepen kan worden bijgedragen aan het behoud van religieus erfgoed in gemeenten.
“Waar kerkgemeenten verdwijnen willen we dat religieus en cultureel erfgoed overeind blijft en een passende bestemming kan blijven aannemen. Het Rijk biedt financiële ondersteuning voor het opstellen van lokale kerkenvisies. Het is belangrijk dat we hier in de nieuwe gemeente Eemsdelta samen met burgers en organisaties mee aan de slag gaan” aldus lijsttrekker van het CDA Eemsdelta Pier Prins.
Specifiek in de nieuwe gemeente Eemsdelta is het van belang dat in de op te stellen kerkenvisie breder wordt gekeken naar de positie en het onderhoud van religieus en cultureel erfgoed.
“Op korte termijn blijft aardbevingsschade een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast heeft ook de veranderende waterstand op termijn invloed op de wierden waarop veel van onze kerken zijn gebouwd. Samen met de provincie, de SOGK, kerkeigenaren en inwoners kunnen we op zoek naar antwoorden met breed draagvlak” besluit Prins.