Regio – Donderdag presenteerde kwartiermaker Henk Nijboer de sociale agenda voor Groningen en Noord-Drenthe, onderdeel van “Nij Begun”. Om taalontwikkeling en geletterdheid van kinderen en jongeren te stimuleren, is gekozen voor een investering van zes miljoen euro per jaar in BoekStart en de Bibliotheek op school. De komende tijd wordt gewerkt aan de inrichting van de investering. Met een doorgaande lees- en taalvaardigheidslijn wordt toegewerkt naar een regio waar geen kind meer laaggeletterd opgroeit.
De sociale agenda van “Nij Begun”
Met de kamerbrief “Nij Begun” kondigde het rijk in april 2023 een pakket aan maatregelen aan, ten behoeve van erkenning, herstel en perspectief na decennia van gaswinning, die schade en verschraling heeft veroorzaakt in Groningen en Noord-Drenthe. Onderdeel van “Nij Begun” is het een sociale agenda voor de regio. De agenda richt zich op een beter leven voor Groningers en Noord-Drenten; met als thema’s leefbaarheid, kansen voor kinderen, gezondheid, armoede en participatie. Er is een budget van 100 miljoen euro per jaar beschikbaar, voor de komende dertig jaar – een generatielang.
Henk Nijboer ging in 2024 van start als kwartiermaker voor de sociale agenda. Vandaag presenteerde Nijboer het resultaat in het kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand. Hij overhandigde de sociale agenda aan leerlingen van de school en de kinderburgemeester van Midden-Groningen, omdat zij de betere toekomst vertegenwoordigen waarop de agenda zich richt. Ook de bestuurders vanuit het Rijk en de regionale overheden kregen een exemplaar: minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen), gedeputeerde Susan Top (coördinerend gedeputeerde Nij Begun) en burgemeester van Oldambt Cora-Yfke Sikkema (bestuurlijk trekker sociale agenda).
BoekStart en de Bibliotheek op School: bewezen effectieve programma’s
De sociale agenda wil fundamentele problemen structureel aanpakken. Daarom wordt geïnvesteerd in lees- en digitale vaardigheid, onder meer door te investeren in twee bewezen effectieve programma’s die taalontwikkeling en geletterdheid bevorderen: BoekStart en de Bibliotheek op School. Beide programma’s worden op landelijk niveau uitgevoerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. Voor de uitrol van de programma’s in de regio is zes miljoen euro per jaar gereserveerd.
BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen (0-4 jaar) wil bevorderen én ouders met jonge kinderen samen wil laten genieten van boeken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat BoekStart positief effect heeft op de taalontwikkeling van jonge kinderen. De Bibliotheek op school is een leesbevorderingsprogramma, waarin gemeenten, bibliotheken en scholen samenwerken. Het doel is om de taalontwikkeling, het leesplezier, de geletterdheid en de mediawijsheid van kinderen te vergroten – op school en thuis. De aanwezigheid van Bibliotheek op school heeft een bewezen positief effect op lezen.
Aan de slag met inrichting van de investering
Biblionet Groningen, Forum Groningen en Biblionet Drenthe zijn de drie Bibliotheekorganisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van deze programma’s in de regio. De komende periode gaan zij in nauwe samenspraak met Henk Nijboer en zijn team, met opdrachtgevers (gemeenten, onderwijs, kinderopvang en consultatiebureau) en met het netwerk van landelijke en regionale partners werk maken van de inrichting van de investering, zodat het optimaal ten goede kan komen aan opgroeiende kinderen en jongeren. De duurzame inzet op taal en geletterdheid en het inrichten van borging van deze programma’s is een prachtige stap op weg naar een regio, waar geen kind meer laaggeletterd opgroeit. Zo maken we samen een Nij Begun in Groningen en Noord-Drenthe!