Midden-Groningen – Snel internet in je huis of bedrijf is nog niet overal vanzelfsprekend. Ongeveer 14.000 adressen in de provincie Groningen missen nog een breedband-internetverbinding. Het project Snel Internet Groningen (www.snelinternetgroningen.nl) heeft als doel om die adressen alsnog aan te sluiten, te beginnen in Eemsmond, Delfzijl, Loppersum, Appingedam, Ten Boer, Winsum, De Marne, Bedum en Slochteren. In 2019 zijn de andere gemeenten in Groningen aan de beurt.
Wethouder Jaap Borg merkt dagelijks dat er behoefte is aan goed en snel internet in de gemeente: “Onze ondernemers en inwoners kunnen echt niet meer zonder snel internet; het is een basisvoorziening geworden en ik ben blij dat er nu beweging in zit. Het komt de leefbaarheid en de dynamiek in Midden-Groningen zeer ten goede. Wij ondersteunen daarom deze aanleg van snel internet.”
Op www.snelinternetgroningen.nl kunnen inwoners en bedrijven met een postcodecheck controleren of hun adres deel uitmaakt van het project. Het gaat om zogenoemde witte adressen; in de voormalige gemeente Slochteren zo’n 900. Een adres is wit als er geen breedband (30 Mbps of meer) aanwezig is en waar binnen drie jaar geen plannen zijn om dat alsnog aan te leggen.
Snel Internet Groningen is in maart 2018 gestart op het Groninger Hogeland. Gemeente De Marne is als eerste aan de beurt en daarna volgen de gemeenten Winsum, Eemsmond en Bedum, vervolgens Loppersum, Ten Boer, Slochteren, Appingedam en Delfzijl. In 2019 zijn de overige gemeenten in de provincie Groningen aan de beurt. Iedere inwoner op een wit adres ontvangt hierover tijdig bericht.
Midden-Groningen
Na de zomer 2018 begint de ‘vraagbundeling’ naar snel internet in de voormalige gemeente Slochteren. Vraagbundeling is het inventariseren wie een aansluiting wil. Als op voldoende adressen een aansluiting gewenst is kan de uitvoering beginnen. De diensten worden aangeboden door Kabel Noord uit Dokkum (www.kabelnoord.nl) .
Door de opzet van het project is eerst de voormalige gemeente Slochteren aan de beurt. Ook in Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer zijn witte adressen aanwezig, daarvan is helaas nog geen projectplanning bekend.