Appingedam – Het comité 80 jaar vrijheid Appingedam maakt zich op voor de laatste evenementen van een indrukwekkende herdenkingsperiode. De stad heeft de afgelopen maanden al uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding, en in de komende weken volgen nog diverse bijzondere activiteiten.
Een van de hoogtepunten vindt plaats op 5 mei, wanneer een besloten lunch wordt georganiseerd voor Canadese gasten, oorlogsoverlevenden uit Eemsdelta en scholieren van de Campus, die tijdens de bijeenkomst optreden als tolken. De ontmoeting brengt jong en oud samen aan tafel om persoonlijke ervaringen en betekenissen van vrijheid te delen. Naar verwachting nemen zo’n 150 tot 160 personen deel aan deze bijzondere lunch, waar uiteraard ook een typisch Groningse lekkernij op het menu staat: de eierbal.
Lezingen en muziek in de Nicolaïkerk
Op 27 april en 4 mei worden in de Nicolaïkerk twee lezingen gehouden. Op 27 april spreekt journalist en schrijver Hylke Speerstra, oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, over de impact van vrijheid op mensenlevens. Op 4 mei volgt Joël Stoppels, WO II-historicus en afkomstig uit Appingedam. Hij vertelt over het “slagveld Eemsdelta”, waar tijdens de bevrijding circa 400 mensen het leven lieten. Beide lezingen zijn gratis toegankelijk voor publiek.
Op 4 mei wordt daarnaast een gratis Requiem uitgevoerd door het Toonkunstkoor, eveneens in de Nicolaïkerk.
Bevrijdingsdag: ontbijt, parade en muziek
Op Bevrijdingsdag start de dag feestelijk met een ontbijt voor basisschoolleerlingen in het voormalige Raadhuis, muzikaal begeleid door een jonge DJ. Later op de dag volgt de eerdergenoemde internationale lunch, gevolgd door een parade van legervoertuigen en Canadese doedelzakbands, met een fly-over van historische oorlogsvliegtuigen. De dag wordt muzikaal afgesloten met een concert van de band Soulvibration.
Varend slotconcert op 29 juni
Het officiële slotakkoord van de viering vindt plaats op 29 juni. Dan verzorgt de Eemsmond Big Band, samen met zangeressen, een bijzonder concert vanaf een varend podium. Het schip vaart rondom het historische centrum van Appingedam – dat voor de gelegenheid als ‘eiland’ wordt beschouwd – en doet onderweg verschillende plekken aan voor korte optredens. Het zogenaamde Damsterdiepconcert wordt begeleid door een vloot aan kleinere boten, wat het geheel een feestelijke en verbindende afsluiting maakt van deze herdenkingsperiode.