SBE: Holland Malt Groene Groninger 2022

Eemshaven – Holland Malt ontving dit jaar de Groene Groninger tijdens de Najaarsbijeenkomst van SBE op dinsdag 13 december. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de transitie naar een duurzame economie. Plantmanager Henk Bijma ontving de prijs uit handen van Nienke Homan. Zij is voorzitter van de jury.

Eerste volledig emissievrije mouterij ter wereld
De mouterij van Holland Malt in de Eemshaven wordt als eerste ter wereld geheel emissievrij. Bij de productie van mout is veel warmte nodig, waarvoor nu nog aardgas wordt ingezet. De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van een warmtepompsysteem. De gaskraan wordt volledig dicht gedraaid en Holland Malt bespaart hiermee ruim 18mio/m3 aardgas per jaar, een reductie van CO2-uitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar.

Energieopslag voor flexibel (groene) stroomverbruik
Om de duurzaam opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk in te zetten wordt er gebruikt gemaakt van warmtebuffers. Wanneer er een overvloed is aan zon en windenergie wordt deze opgeslagen en kan deze op een ander tijdstip ingezet worden. Het gehele warmtepompsysteem van Holland Malt draagt hiermee bij aan het noodzakelijke balanceren van het stroomnet.

Uiteindelijk wil Holland Malt vanaf 2024 volledig emissievrij en de eerste fabriek in de regio zijn die van aardgas volledig is overgeschakeld naar groene stroom. Daarmee verdient het bedrijf de titel Groene Groninger.

Wat is mout
Mout is een hoofdingrediënt om bier te maken. Het zorgt tijdens het brouwproces voor de suikers die nodig zijn om te vergisten. Om mout te maken wordt gerst vochtig en warm gemaakt zodat het gaat ontkiemen. Vervolgens wordt het weer gedroogd en spreek je van mout. Voor het ontkiemen van het gerst en het drogen van de mout is veel warmte nodig.

Over de Groene Groninger
Eerder hebben Avantium (2021), Heeres en Heeres (2020) en Cor Zijdeveld (2019) de onderscheiding ontvangen voor hun bijzondere bijdrage aan een duurzame economie. De onderscheiding bestaat uit een beeld van de Chloris Chloris (Groenling) gemaakt door de Groningse kunstenares Annette Hoolsema. De jury bestaat uit Nienke Homan (voorzitter), Johan Visser (Nobian), Edward Groen (Teijin Aramid) en Frans Alting (SBE).

Over SBE
Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta is de werkgeversorganisatie met een grote regionale betrokkenheid: kritisch, onafhankelijk en proactief. Wij geloven in “Samen maakt sterker”.

Daarom organiseren we samenwerking tussen onze leden en werken we samen met onze vele stakeholders zoals overheden, kennisinstellingen en de natuur- en milieuorganisaties. Samenwerken om de regio te versterken, om werk te creëren.

Back to top button