Middelstum – Filmmaker Paul Bezuijen ontving maandagavond 25 april in borg Ewsum de Publieksprijs Leefbaarheid voor mediaprojecten uit handen van Gerald Schotman. Voor zijn filmproject ‘Sappe de pachtinner’ verzamelde Bezuijen meer dan 2500 stemmen van het publiek.
Begin januari vroeg het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma Groningers om ideeën in te dienen op het gebied van media die het gebied boven het Groningen-gasveld weer op een positieve manier onder de aandacht brengen. Dertig ideeën kwamen binnen, variërend van fotoboek tot documentaire. Uiteindelijk selecteerde een onafhankelijke jury zestien projecten waar het publiek tot 15 april 16.00 uur op kon stemmen. In totaal werd er meer dan 10.000 keer gestemd op de zestien projecten.
Uitreiking publieksprijs Gerald Schotman
NAM-directeur Gerald Schotman reikte de publieksprijs uit. In zijn speech ging hij de recente controverse rondom de Shell-lobby niet uit de weg: “Laat ik duidelijk zijn: NAM vergoedt elke schade die veroorzaakt is door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Nu en in de toekomst.” Hij erkende wel dat pasklare antwoorden bij de problemen rond schade, zorgen om veiligheid en daling van huizenprijzen nog altijd ontbreken, ondanks de inspanningen van alle betrokkenen. Volgens Schotman wil NAM naast het oplossen van die problemen ook bijdragen aan een positiever beeld van Groningen: “Heel veel Groningers zijn trots op hun provincie en willen dat uitdragen. Projecten zoals Sappe de pachtinner zijn daar mooie voorbeelden van.”
Met zijn prijs in de hand legde Bezuijen kort uit waar zijn film over gaat. Sappe de pachtinner wordt een spannende kinderfilm die losjes gebaseerd is op de sage die de ontstaansgeschiedenis van Sappemeer vertelt, en waarin de inwoners van de streek jaarlijks pacht moesten afdragen aan de boosaardige Sappe. De film wordt samen met inwoners van Hoogezand-Sappemeer gemaakt. Bezuijen was erg blij met zijn prijs: “Bedankt dat ik nu deze vette film mag maken”.
Jurytoekenningen
Naast Sappe de pachtinner werden de projecten Trilploat, Spinbarg, Verhalen van de Eems-Dollardkust, Echte Groningers, Ruim Leven, Te gast bij de boer en Van djinns en witte wieven door de jury beloond met een toekenning. Marjon Edzes (juryvoorzitter): “Elke jury zal zeggen dat het moeilijk kiezen was, en ook in ons geval was dat het geval. We waren echt blij verrast met de prachtige ideeën die we binnenkregen.”
Positief gevoel
Zowel de deelnemers als NAM hebben een positief gevoel overgehouden aan het proces rondom de mediaverkiezing en de toekenningen van de jury. De rappers van Wat Aans bedankten de jury op muzikale wijze voor de toekenning waarmee ze een Trilploat gaan maken. Margriet Westerhof van Spinbarg vertelde dat deze bijdrage ervoor zorgt dat het project echt door kan gaan. Daarnaast biedt een avond als deze voor haar ook nog iets anders: “Inspiratie en samenwerking. Ik heb vanavond al meerdere projecten gezien waar we graag mee zouden samenwerken.”
De publieksprijs en jurytoekenningen worden mogelijk gemaakt door het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Meer informatie over dit programma staat op www.namplatform.nl/leefbaarheid.