Nederland – Sinds 1 maart doet Nederland weer belastingaangifte. Ook ruim 260.000 Groningers hebben een uitnodiging voor het doen van aangifte ontvangen. Twee op de drie mensen die zelf aangifte doen, zien daar niet tegenop. De meerderheid weet waar zij terecht kan met vragen. Ook laten sommigen iemand meekijken voordat zij de aangifte versturen. Eén op de acht Nederlanders lijkt zelfs uit te kijken naar de jaarlijkse aangifte: zij sturen hun aangifte direct op 1 maart op, blijkt uit een flitspeiling in opdracht van de Belastingdienst. Belastingaangifte doen kan nog tot 1 mei.
Vier op de tien Nederlanders doen hun aangifte helemaal zelfstandig. Anderen zoeken hulp bij elkaar. Zij krijgen bijvoorbeeld hulp van hun partner. Een kwart van de mensen jonger dan 30 jaar krijgt hulp van een ouder. Mensen vanaf 40 jaar schakelen vaker de hulp in van een belastingadviseur, accountant of andere professional dan mensen jonger dan 40. Daarnaast zijn er mensen die gebruik maken van gratis hulp, bijvoorbeeld via de bibliotheek of vakbond.
Om aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst veel gegevens in de aangifte al ingevuld. Het is dan alleen nog nodig gegevens te controleren en eventueel aan te vullen. Zeven op de tien Nederlanders die zelf aangifte doen, hebben weleens een aanvulling gedaan. Bij dertigers en veertigers gaan die aanvullingen vooral om zaken rondom het kopen van een eigen huis, blijkt uit de flitspeiling. Zestigplussers vullen vaker zorgkosten aan in de aangifte en voor jongeren zijn studiekosten een belangrijke aftrekpost.
Nederlanders weten waar zij terecht kunnen met vragen
En mensen die vragen hebben bij het doen van belastingaangifte? Een meerderheid weet waar je dan terecht kan. In voorbereiding op de aangifte gaat 33% naar de website van de Belastingdienst en kijkt welke gegevens en documenten er nodig zijn. 29% gebruikt (ook) de hulpmiddelen die de Belastingdienst beschikbaar stelt.
Verschillen tussen jong en oud
- Van de ondervraagden, heeft een meerderheid meestal een kwartier tot een uur nodig voor de aangifte. Mensen jonger dan 30 zijn vaak sneller klaar, bijna de helft geeft aan minder dan een half uur nodig te hebben. Drie op de tien veertigplussers zijn één tot vier uur bezig met hun aangifte.
- Opvallend is dat meer dan de helft van de jongeren op de website van de Belastingdienst kijkt welke documenten zij nodig hebben om aangifte te doen. De helft van de zestigplussers maakt zelf een overzicht.
- Dertigers en veertigers doen het liefst alleen aangifte (38%) en in de vroege avonduren (24%), jongeren doen het liefst aangifte wanneer er iemand kan meekijken (41%). Zestigplussers doen hun aangifte het liefst overdag (37%).
- Jongeren zijn vaker onzeker over het doen van aangifte (33% vs. 19% onder dertigplussers).
Hulp bij belastingaangifte
Kijk voor meer informatie over de aangifte op belastingdienst.nl/aangifte. En voor iedereen die er niet helemaal uitkomt, is een beetje extra hulp nooit ver weg. Kijk op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij u past. En mogelijk kunt u terecht bij 1 van de locaties van de Belastingdienst.
In de provincie Groningen helpen ook allerlei maatschappelijke organisaties bewoners met hun belastingaangifte. U kunt bijvoorbeeld terecht bij Stichting WIJS. De gratis ondersteuning wordt georganiseerd door het Groninger Forum, Stichting WIJ en WIJS en vindt onder anderen plaats in Groningen Stad, Haren en Ten Boer. Hulp bij een bibliotheek bij u in de buurt vindt u op de website.
Over de belastingaangifte
De Belastingdienst vraagt ruim 8 miljoen particulieren en ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2021. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Op belastingdienst.nl/aangifte vinden mensen meer informatie over het doen van aangifte. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.