Rugbyers Phoenix winnen bloedstollende wedstrijd op eigen veld

Delfzijl – De derde klasse Noord- Oost heeft dit jaar een grote middenmoot. Een zevental ploegen zorgen elke week weer voor verrassingen en dit heeft tot gevolg dat er vele positiewisselingen plaatsvinden op de ranglijst. De grote winnaars zijn wel de toeschouwers, want die zien elk weekend veel leuke wedstrijden op de rugbyvelden.

Voor Phoenix stond dit weekend wederom een thuiswedstrijd op het programma met als tegenstander het onbekende RC Wageningen. Beide ploegen hadden al decennia niet meer tegen elkaar gespeeld en de uitslagen van de afgelopen speelrondes lieten zien dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zouden zijn. Dit werd al snel duidelijk tijdens de beginfase van de wedstrijd. Phoenix en de gasten uit Wageningen gaven elkaar niks cadeau. Toch waren het de gasten uit Wageningen die de leiding namen. Mede door het kleine krachtsverschil besloot men een tweetal penalties door de palen te kicken en een 0 – 6 voorsprong te nemen. Phoenix zat niet goed in de wedstrijd en moest na twintig minuten al verder met 14 spelers nadat een speler van Phoenix twee keer geel pakte.

Ondanks dat het met een speler minder speelde was het Phoenix dat wat terug deed. Wageningen probeerde Phoenix onder druk te zetten door enkele hoge kicks maar dit lukt niet aldoor even goed. De fullback van de thuisploeg ving een kick goed en wist met een dropkick van ruim 40 meter Phoenix terug te brengen in de wedstrijd. Deze 3 – 6 tussenstand zou echter niet de ruststand zijn. De eerder genoemde verre drop kick gaf de thuisploeg nieuwe energie. Fly- half Christiaan Buist wist met een sterke loopactie Phoenix tot op enkele meters van de try lijn te brengen. Het was toen voor Stan Doornbos een koud kunstje om de eerste try van de middag te scoren. Phoenix nam plotseling de leiding over en met een 8 – 6 voorsprong gingen beide ploegen de rust in.

De tweede helft moest Phoenix beginnen met nog een man minder omdat vlak voor rust een speler van Phoenix een gele kaart had ontvangen en daarom 10 minuten moest plaats nemen op het strafbankje. Toch bleek dit niet van slechte invloed te zijn op het spel van Phoenix. Men begon beter te spelen en vooral ook geconcentreerder. Er werden minder fouten gemaakt en nu waren het de gasten uit Wageningen die de overtredingen gingen maken. Door een penalty kick en een try van Stan Doornbos was het Phoenix dat langzaam maar zeker uitliep. Wageningen zette Phoenix een lange tijd vast in het 22 meter gebied van de thuisploeg maar scoren deed het niet. Goed werk van Erik Kuiper als springer in de line- outs gaf Phoenix diverse malen lucht in benauwde situaties. Wageningen werd verder en verder terug gedrongen en probeerde met kicks zichzelf lucht te verschaffen. Een van de kicks werd door de full- back van Phoenix goed opgevangen en met een lange pass wist hij de snelle mannen in de lijn te bereiken. Het veld lag open en Phoenix vergrote de voorsprong naar 21 – 6. Wageningen deed in slotfase nog wat terug door twee tries te scoren echter mede door een rake penalty kick van Phoenix kwam de uiteindelijke 24 – 18 overwinning niet echt meer in gevaar.

Door deze nipte overwinning legt Phoenix momenteel beslag op een uitstekende tweede plek op de ranglijst. Of dit lang zo blijft is echter de vraag, want op sportpark Tuikwerd zal volgende week zondag een echte kraker plaatsvinden. Tegenstander is dan de ongeslagen ploeg uit Dwingeloo die met een ruime voorsprong op de eerste plek staat.