Borgsweer – De plannen om van de Groote Polder bij Borgsweer een getijdengebied te maken, worden tijdelijk opgeschort. Dit besluit is genomen door de stuurgroep Kustontwikkeling Eemszijlen, waarin onder andere de provincie Groningen, de gemeente Eemsdelta, waterschap Hunze en Aa’s, Rijkswaterstaat, Groningen Seaports en Het Groninger Landschap zijn vertegenwoordigd. De gemeente Eemsdelta gaat eerst in gesprek met de bewoners over hun ideeën en wensen om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren. Pas daarna wordt bekeken of er samen een toekomstplan voor het gebied kan worden opgesteld.
Ontwerp Voorkeursbeslissing
In februari 2024 presenteerden Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen het Ontwerp Voorkeursbesluit voor de Kustontwikkeling Eemszijlen, met specifieke focus op de Groote Polder bij Borgsweer. Dit ontwerp lag tussen 10 april en 22 april ter inzage, waarop 34 zienswijzen werden ingediend door inwoners en belanghebbenden.
Inbreng van de bewoners
De stuurgroep heeft de ingediende zienswijzen zorgvuldig besproken. Op 8 oktober spraken wethouder Jan Menninga van de gemeente Eemsdelta en gedeputeerde Susan Top van de provincie Groningen met de indieners van de zienswijzen in het dorpshuis van Borgsweer. Uit deze gesprekken bleek dat er veel zorgen bestaan onder de bewoners over de mogelijke gevolgen voor hun leefomgeving.
Zorgen om de leefomgeving
De stuurgroep is zich bewust van de onrust onder de inwoners, wat ook naar voren kwam uit de petitie ‘Handen af van de Groote Polder’. Deze petitie, die door een groot aantal bewoners werd ondertekend, werd op 5 oktober aan gedeputeerde Susan Top overhandigd. Om tegemoet te komen aan deze zorgen, heeft de stuurgroep besloten om de plannen voorlopig niet door te zetten en de Ontwerp Voorkeursbeslissing niet definitief vast te stellen.
Toekomst van het gebied
Ondanks de tijdelijke stopzetting van de plannen, is de stuurgroep van mening dat het noodzakelijk is om in de toekomst van het gebied te blijven investeren. De Groote Polder bevindt zich namelijk in een van de snelst dalende kustgebieden van Nederland, wat op termijn de kwaliteit van wonen, landbouw en recreatie onder druk kan zetten. Voor de ontwikkeling van dit gebied is er veel geld beschikbaar om ervoor te zorgen dat het ook in de toekomst aantrekkelijk blijft om in deze regio te wonen en werken.
Vervolgstappen
Het vervolgtraject zal niet meer alleen gericht zijn op de Groote Polder, maar op een breder gebied tussen de Groote Polder en de Warvenweg, grenzend aan de dorpen en het industriegebied Oosterhorn. De gemeente Eemsdelta zal in de komende zes maanden de dialoog aangaan met de inwoners om gezamenlijk tot een plan te komen dat het gebied voorbereidt op de toekomst. Op basis van deze gesprekken zal de stuurgroep in het voorjaar van 2025 beslissen over de volgende stappen.