Overtollige klei uit Polder Breebaart hergebruikt voor herstel verzakte dijk aan de Visserijweg

Delfzijl – Van 13 tot en met 17 januari 2025 wordt overtollige klei uit Polder Breebaart verwijderd en hergebruikt voor herstelwerkzaamheden aan de vooroever van de Dollarddijk bij Delfzijl. Dit project is een samenwerking tussen Het Groninger Landschap en Waterschap Hunze en Aa’s.

Klei hergebruiken voor een groene dijk
In Polder Breebaart, eigendom van Het Groninger Landschap, ligt een kade van overtollige klei die enkele jaren geleden vrijkwam bij werkzaamheden in de polder. Omdat de klei niet past binnen het natuurgebied, wordt deze nu verwijderd en ingezet voor het herstel van de verzakte en beschadigde vooroever van de Dollarddijk aan de Visserijweg in Delfzijl.

Woordvoerster Ida van Emmerik van Waterschap Hunze en Aa’s licht toe: “Op verschillende plekken aan de zeezijde van de dijk is verzakking en erosie opgetreden, waardoor water blijft staan en gras niet meer groeit. De klei uit Polder Breebaart biedt een duurzame oplossing om deze plekken op te vullen. Uiteindelijk ontstaat zo weer een stevige, groene dijk.”

Transport en werkzaamheden
De klei wordt met zware vrachtauto’s van Polder Breebaart naar Delfzijl vervoerd via een vooraf bepaalde transportroute. In het voorjaar wordt de klei uit het depot gebruikt om de beschadigde plekken op de dijk te herstellen. Het waterschap houdt de toestand van de wegen nauwlettend in de gaten en zal eventuele schade na afloop herstellen.

Omleiding fietsverkeer
Tijdens de voorbereidende werkzaamheden, die op 7 januari 2025 van start gingen, wordt fietsverkeer tijdelijk omgeleid. Dit geldt voor de routes tussen Termunten en de Kerkhovenpolder en voor fietsers in de omgeving van Polder Breebaart. De wegen worden zo goed mogelijk schoongehouden, maar vanwege gladheid en de aanwezigheid van stalen rijplaten worden alternatieve routes ingesteld.

Versteviging van de Dollarddijk
Het herstel van de vooroever maakt deel uit van een groter project: de algehele verhoging en versteviging van de Dollarddijk tussen Nieuwe Statenzijl en de Punt van Reide. Dit miljoenenproject speelt in op klimaatverandering en de verwachte stijging van waterstanden. Voor de versteviging wordt onder andere gedroogd slib uit de Dollard gebruikt.

Back to top button