Nederland – Het is vervelend als je geen reguliere verzekering meer kunt afsluiten als je een betalingsachterstand hebt gehad. Zeker bij een WA-verzekering die verplicht is als je een auto op je naam hebt staan. Gelukkig bestaan er altijd mogelijkheden om een verzekering af te sluiten. In de onderstaande blog vertellen we je hoe het zit met een premieachterstand en wat je wel kunt doen als je opnieuw een autoverzekering wil afsluiten.
De gevolgen van een betalingsachterstand voor je autoverzekering
Het niet betalen van de autoverzekering kan een aantal gevolgen hebben. Een keertje de premie vergeten te betalen is natuurlijk geen probleem: je krijgt een herinnering en je krijgt de kans om alsnog netjes jouw premie te betalen. Als je overigens lange tijd achter elkaar de premie van jouw autoverzekering niet betaalt, zijn er wel drastische gevolgen.
De verzekeraar kan als je namelijk jouw verzekering stopzetten als je voor een lange tijd jouw premie niet betaalt. Dit heeft als gevolg dat je een CIS-registratie kunt krijgen, omdat je wordt gezien als wanbetaler. Een CIS-registratie wil je liever niet hebben. Je mag namelijk niet onverzekerd rondrijden in een auto, wat betekent dat je zonder autoverzekering de auto moet laten staan. Als je wel onverzekerd rondrijdt, kun je fikse boetes verwachten.
Daarnaast kun je met een CIS-registratie lastiger aan een andere autoverzekering komen. Iedere autoverzekeraar heeft namelijk toegang tot de gegevens van het CIS. Als een autoverzekeraar een aanvraag binnenkrijgt van iemand die een CIS-registratie heeft, is de kans groot dat deze aanvraag wordt geweigerd. Het niet betalen van jouw premie kan dus behoorlijk wat gevolgen hebben.
Wist je dat je zelf je CIS-registratie kunt inzien?
Tips om opnieuw een autoverzekering af te sluiten na een premieachterstand
Een betalingsachterstand wil je dus maar beter voorkomen. Hieronder worden een aantal tips voor je opgesomd die je hierbij kunnen helpen.
1. Sluit een verzekering af bij een verzekeraar die jouw auto wel wil verzekeren
Een premieachterstand kan, zoals we hierboven hebben genoemd, heel wat gevolgen hebben. Denk aan het beëindigen van jouw autoverzekering en het krijgen van een CIS-registratie waardoor je niet meer de weg op kunt. Veel autoverzekeraars willen ook geen personen accepteren met zo’n registratie. Gelukkig geldt dit niet voor alle verzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraar De Vereende.
De Vereende verzekert je als wanbetaler wel in veel gevallen. Deze autoverzekeraar accepteert namelijk wel personen die een premieachterstand hebben, evenals andere gevallen die normaal gesproken vaak niet geaccepteerd worden bij reguliere autoverzekeraars. Hier kun je dus gelukkig ook wel terecht met een CIS-registratie.
Wel is het belangrijk om te weten dat hier wat tegenover staat, en dat is de hoge premie. Het risico ligt immers hoger, en daarvoor moet ook een hogere premie worden betaald. Maar wel een voordeel: dankzij zo’n autoverzekering kun je dus na acceptatie wel weer de weg op.
2. Betalingsregeling aanvragen
Om te voorkomen dat je in de toekomst in deze bovengenoemde vervelende situatie terechtkomt, zou het aanvragen van een betalingsregeling een eventuele optie kunnen zijn als je de verzekering niet in één keer kunt betalen. Met een betalingsregeling bespreek je met de autoverzekeraar hoeveel je wanneer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan het opsplitsen van de premie die betaald moet worden.
Het is ook slim om de dekking nog eens goed door te nemen. Misschien hoef je geen all-riskverzekering meer omdat je auto intussen al wat ouder is.
3. Financiën op orde krijgen
Heb je een achterstand? Het is belangrijk om de financiën op orde te krijgen zodat het niet nog een keer gebeurt. Je kunt eerst een overzicht maken met alle inkomsten en uitgaven op een rij. Dit kan je overzicht geven. Je kunt er ook voor kiezen om hulp in te schakelen die jou hiermee op weg kan helpen.
Er zijn hoe dan ook mogelijkheden om je auto te verzekeren als een CIS-registratie hebt.