Groningen – Een betere toekomst voor Groningers en Noord-Drenten met meer kansen voor kinderen, minder armoede, een goede gezondheid en een verbeterde leefomgeving. Dit is het doel van de Sociale Agenda van Nij Begun, gepresenteerd door kwartiermaker Henk Nijboer in het kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand. Tijdens de presentatie overhandigde Nijboer de agenda aan leerlingen en de kinderburgemeester van Midden-Groningen, die symbool staan voor de toekomst waarop de plannen gericht zijn. Ook waren vertegenwoordigers van het Rijk en de regio aanwezig, waaronder minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken), staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen), gedeputeerde Susan Top en burgemeester Cora-Yfke Sikkema.
Een nieuw begin na de gaswinning
De sociale agenda maakt deel uit van het bredere Nij Begun-programma, dat is opgezet na de parlementaire enquête over de gaswinning. Het kabinet heeft als doel om binnen één generatie de brede welvaart in Groningen en Noord-Drenthe naar het landelijke gemiddelde te brengen. De sociale agenda focust op leefbaarheid, kansen voor kinderen, gezondheid, armoedebestrijding en participatie.
Drie fundamenten en zestien maatregelen
De sociale agenda is het resultaat van honderden gesprekken met inwoners, organisaties en experts. Op basis hiervan zijn drie pijlers vastgesteld:
- Gemeenschapszin en trots versterken
Door initiatieven zoals buurt- en dorpshuizen te ondersteunen, wil de agenda inwoners samenbrengen. Er komen laagdrempelige budgetten beschikbaar voor maatschappelijke, culturele en sportieve activiteiten. Ook wordt geïnvesteerd in de promotie van Groningse en Noord-Drentse cultuur. - Er eerder bij zijn
Extra ondersteuning voor kinderen staat centraal. Basisscholen krijgen middelen om minimaal twee extra lesuren per week aan te bieden, met een focus op muziek, sport en persoonlijke ontwikkeling. Scholen met extra behoefte kunnen tot zes uur extra les ontvangen. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan mentale gezondheid en ondersteuning tijdens zwangerschap en in wijken. - Structurele aanpak van fundamentele problemen
Langdurige programma’s worden opgezet om armoede, schulden en laaggeletterdheid aan te pakken. Er wordt geïnvesteerd in lees- en digitale vaardigheden, begeleiding bij schulden en het voorkomen van voortijdige schooluitval.
Langdurige investering
Voor de uitvoering van de sociale agenda is €3,5 miljard beschikbaar gesteld, verdeeld over een periode van dertig jaar. In 2025 start Henk Nijboer met zijn team de uitwerking van de plannen. De eerste maatregelen worden later dat jaar uitgevoerd.
Reacties uit de regio
Maatschappelijke organisaties ondersteunen de sociale agenda. Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad, ziet kansen om laaggeletterdheid drastisch te verminderen. Schooldirecteur Marion Medema noemt de agenda een “grote plus” voor het onderwijs. Huisarts Trudy Oldenhuis benadrukt het belang van structurele ondersteuning via welzijnsprogramma’s, en jongerenwerker Anouk Parent-Maassen ziet mogelijkheden om meer jongeren te begeleiden naar een betere toekomst.
Samen werken aan een nieuwe toekomst
De sociale agenda heeft de steun van het kabinet, de provincies Groningen en Drenthe, en dertien betrokken gemeenten. Inwoners kunnen de volledige agenda bekijken op nijbegun.nl. Het programma Nij Begun richt zich naast de sociale agenda ook op woningherstel, isolatieprojecten en economische versterking, met als doel een toekomst waarin iedereen in Groningen en Noord-Drenthe kansen heeft.