Nieuwe opleiding Windskills van start in de Eemsdelta

Delfzijl – In de Eemsdelta is een opleiding ontwikkeld voor technici die de nieuwste generatie windmolens moeten kunnen onderhouden. De opleiding is niet alleen uniek voor Nederland, maar zelfs voor Europa. De nieuwe opleiding moet voorzien in een grote behoefte, omdat de nieuwste windturbines qua techniek niet meer vergelijkbaar zijn met de oude.

Zo zijn ze inmiddels voorzien van de jongste sensor- en computertechnologie. De opleiding, die start bij het Noorderpoortcollege in Delfzijl, komt tot stand in een samenwerking tussen bedrijfsleven en publieke partijen. Het betreft een opleiding voor jongeren waarvoor een Windcampus is ingericht en waar tevens ook werknemers van bedrijven kunnen worden bij- en omgeschoold.

Nog nergens vertoond
‘Deze nieuwe opleiding, dat is nog nergens vertoond in Europa! We hebben hem gezamenlijk in het leven geroepen, omdat er steeds meer windmolens komen langs de kust in Nederland. En die windmolens moeten natuurlijk wel onderhouden worden. Vroeger kon je dat onderhoud goed overlaten aan monteurs, omdat het veelal mechanische molens waren. Maar de wereld is compleet veranderd. Voor de nieuwste windmolens heb je andere kennis nodig. Er is een grote vraag in de markt naar specialisten die analytisch en procesmatig storingen kunnen oplossen en verstand hebben van turbinetechnologie’, zo vertelt Ron van Helvoirt, een van de initiatiefnemers van de opleiding.

WindSkills
Van Helvoirt is oprichter van WindSkills, dat ten doel heeft de technische opleidingen bij het Noorderpoortcollege in Delfzijl af te stemmen op de wensen van het bedrijfsleven. WindSkills heeft een visie op de marktontwikkelingen waarbij asset management, nu nog onbekend binnen de windbranche en LEP (Leading edge protection) belangrijke uitgangspunten zijn. Voor dit business model won hij al de Eemsdelta Innovatieprijs 2015. Hij weet dus veel van zowel onderwijs als bedrijfsleven, en merkte dat de vraag naar onderhoudsspecialisten van windturbines en het aanbod van opleidingen niet op elkaar aansloten. Hij is er nu in geslaagd om private partijen en onderwijs bij elkaar te brengen om de opleiding tot Windturbine technicus in het leven te roepen. Een opleiding die wél adequate professionals gaat afleveren. Business partners in Windskills zijn Medity Medische Diensten, Arbode Maritiem B.V., epoMAT en Rope Access Noord. De opleiding is geaccrediteerd door het Duitse instituut BZEE (training centra voor duurzame energie).

Versterking opleiding door verschillende specialismen
‘Wij denken dat we er met z’n allen in geslaagd zijn om echt een “state of the art”-opleiding neer te zetten. Er zijn partijen bij betrokken die de verschillende aspecten van windenergie leveren waar studenten van kunnen leren. Deze partijen kunnen onze studenten straks helpen bij onderdelen van de nieuwe studie’, zo vertelt Marleen Boer. Zij is directeur van Medity Medische Diensten in Groningen en een van de business partners in Windskills. ‘Wanneer mensen windturbines willen onderhouden, dan hebben zij een medisch certificaat nodig. En zo is ons bedrijf in het consortium gestapt: wij kunnen die noodzakelijke medische keuringen verzorgen. En zo versterken alle business partners met hun eigen specialisme de opleiding’, legt Marleen Boer uit.

Volgens haar snijdt het mensen aan twee kanten. Of eigenlijk aan drie kanten. ‘Met stip op de eerste plaats: we krijgen een top-opleiding voor MBO-ers waar in de toekomst veel behoefte aan is. In de tweede plaats is het voor de business partners een mogelijkheid om met elkaar een haalbare business case te ontwikkelen, door de inzet van hun faciliteiten bij de verschillende studieonderdelen. Tot slot versterken we op deze manier het onderwijsaanbod in de Eemsdeltaregio en daarmee leveren wij een bijdrage aan de circulaire economie in de regio’.

Van Helvoirt is ook blij met de steun die hij heeft gekregen vanuit Eemsdelta\EZ. ‘Alle neuzen staan hier dezelfde kant op en dat is echt geweldig. We denken dat we nu een opleiding hebben die voor heel Nederland interessant is. We lopen nu in elk geval ver vooruit op de rest van Nederland met onze, op de nieuwste windtechnologie toegesneden opleiding’.

Start
Al per 1 september 2016 kunnen leerlingen starten met de opleiding ‘Onderhoud aan Windturbines, een MBO4 opleiding met een specialisatie tot windturbine- technicus. Een andere doelgroep vormt de commerciële markt, want veel van de huidige windtechnici kunnen worden omgeschoold. Maar ook specialisten uit de olie- en gasindustrie, waar de gouden jaren achter de rug lijken, kunnen zich laten omscholen tot specialist in de windenergie.

Skills gap
‘De verwachting is dat er in de toekomst 0,35 fte nodig is per megawatt geïnstalleerde windenergie (O&M). Dat zou betekenen bij een groei van 3,5 GW conform EnergieAkkoord en 12 arbeidsjaren per MW te installeren: 42.000 arbeidsjaren in de komende 8 jaar (ruim 5.000 vaste banen) en ca. 2.000 vaste banen in O&M per 2023. Het gaat niet alleen om kwantiteit, maar vooral ook over kwaliteit. Er is dan ook nu al sprake van een ‘skills gap’!  Zonder adequate specialisten, life cycle management, monitoring & analyse en financieel management zullen er heel wat windmolens stil komen te staan. Wij denken dat wij in Noord-Groningen met een uniek programma dit tekort aan windenergie specialisten zullen kunnen opvangen’, aldus Ron van Helvoirt en Marleen Boer.

Back to top button