Delfzijl – Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Delfzijl voor om op 30 november aanstaande het nieuwe bestemmingsplan voor het industrieterrein Oosterhorn vast te stellen. De oude bestemmingsplannen voor dit gebied stamden nog uit 1952 en 1965 en waren aan actualisatie toe. Oosterhorn biedt 1.290 hectare fysieke ruimte aan industrie en havengebonden activiteiten in de zwaarste milieucategorieën. Synergie, koppeling van bedrijven en bedrijfsprocessen, duurzame energieopwekking en vergroening van de chemie zijn de hoofddoelen.
Geen kernenergie op Oosterhorn
Omdat het industrieterrein langs de randen van door Europa aangewezen natuurgebieden en de Waddenzee ligt, het ruimte biedt aan zware en chemische industrie en de woongebieden dichtbij liggen, moesten de effecten van verdere ontwikkeling via een milieueffectonderzoek in kaart worden gebracht. Als gevolg hiervan zijn er grenzen gedefinieerd: op Oosterhorn is geen plek voor een kerncentrale en andere radioactieve industrie, er mag geen extra geurhinder ontstaan, industrielawaai is beperkt tot de in 2013 vastgestelde geluidszone en de veiligheid van de combinatie van windmolens en risicovolle industrie is geborgd. Er wordt op toegezien dat bedrijven volgens actuele technieken opereren en zich aan hun vergunning houden. De ontwikkelingen en effecten worden met behulp van een monitoringprogramma nauwlettend in de gaten gehouden. Provincie, gemeente en Groningen Seaports hebben hierover afspraken gemaakt.
Kaders bestemmingsplan
De gemeenten Delfzijl en Eemsmond hebben eind 2016 samen met de provincie en Groningen Seaports de ‘Structuurvisie Eemsmond Delfzijl’ opgesteld. In het milieueffectonderzoek dat daarvoor is uitgevoerd, zijn 15 grote plannen en projecten in de Eemsdeltaregio onderzocht op haalbaarheid en milieu- en natuureffecten. De vraag hierbij was: past alles bij wat we in de regio willen? De onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage was van oordeel dat dit het geval is. Deze integrale structuurvisie Eemsmond-Delfzijl was het kader voor het milieueffectonderzoek voor het bestemmingsplan Oosterhorn. Het bestemmingsplan biedt op zijn beurt een kader voor bedrijven en activiteiten met een grote milieu-impact, die zich op Oosterhorn willen vestigen.
20 tot 50 jaar vooruit
Het nieuwe bestemmingsplan biedt voor de komende 20 jaar – de geldigheidsduur van dit bestemmingsplan – een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van een van de belangrijkste economische centra in Noord-Nederland. Bij de planactualisatie over 20 jaar kan het huidige plan weer tegen het licht gehouden worden en kunnen nieuwe accenten worden toegevoegd, of kan het huidige plan verlengd worden. De verwachting is dat het nog zeker 50 jaar duurt voordat het industrieterrein volledig in gebruik is.