Regio – Nederland en Duitsland zetten een belangrijke stap in de gezamenlijke aanpak van het slibprobleem in de Eems-Dollard. Op maandag werd in Delfzijl de aangescherpte ecologische strategie voor sedimentmanagement ondertekend door vertegenwoordigers van beide landen. De strategie moet zorgen voor een betere waterkwaliteit, sterkere natuur en een klimaatbestendiger estuarium.
De overeenkomst werd ondertekend door de Duitse minister van Milieu Christian Meyer, de Nederlandse staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Jean Rummenie, het hoofd van het Duitse directoraat-generaal Waterwegen en Scheepvaart Eric Oelmann, Joost de Ruig van Rijkswaterstaat en gedeputeerde Leo Wenneger namens het netwerk Ecologie en Economie in Balans in de Eemsdelta.
Slib als uitdaging én kans
De Eems-Dollard kampt al jaren met een overschot aan slib. Deze troebele omstandigheden schaden de ecologie en belemmeren het onderwaterleven. Staatssecretaris Rummenie benadrukte het belang van de samenwerking: “Door slib uit het water te halen en te hergebruiken voor dijkversterking en ophoging van landbouwgronden, realiseren we een win-win: natuurherstel, landbouwondersteuning en meer veiligheid.”
Ook zijn Duitse collega Christian Meyer sprak vol vertrouwen over het traject: “We hebben al eerste successen geboekt en een breed draagvlak gecreëerd. De aangescherpte strategie helpt ons verder op weg naar een gezond en veerkrachtig estuarium.”
Nieuwe plannen en projecten
In de aangescherpte strategie staan concrete acties voor de komende jaren. Zo komt er meer aandacht voor kennisuitwisseling, monitoring en grensoverschrijdende proefprojecten. Een voorbeeld hiervan is het herstel van zandplaat Hond-Paap, die mee moet groeien met de stijgende zeespiegel. Deze platen zijn cruciaal voor trekvogels, die hier voedsel zoeken.
Verder wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een gezamenlijk monitoringsprogramma en het vinden van ecologisch verantwoorde verspreidingslocaties voor baggerslib. Ook juridische belemmeringen bij projecten worden aangepakt.
Resultaten sinds 2019
De samenwerking tussen beide landen begon in 2019 en leverde al waardevolle inzichten op. Zo zijn grootschalige metingen verricht naar slibconcentraties en algenniveaus. Proefprojecten als onderdeel van het Actieprogramma Natuurlijke Klimaatbescherming, Eems-Dollard 2050 en SediEms hebben bijgedragen aan nieuwe kennis en samenwerking.
Daarnaast is een Duits-Nederlandse werkgroep opgezet om de effecten van maatregelen op de ecologie te monitoren. Deze groep speelt een centrale rol in het vervolgtraject.
Naar een klimaatbestendig estuarium
Het uiteindelijke doel is helder: minder zwevend slib, een betere ecologie en een toekomstbestendig Eems-Dollardgebied. Zowel Duitsland als Nederland willen hiermee inspelen op de gevolgen van klimaatverandering, waaronder de zeespiegelstijging.
De ondertekening van de strategie markeert een nieuwe fase in deze grensoverschrijdende samenwerking. De betrokken partijen spreken het vertrouwen uit dat de gezamenlijke aanpak niet alleen de natuur ten goede komt, maar ook de economische en maatschappelijke veerkracht van het gebied versterkt.
Meer informatie
Een overzicht van projecten die sinds 2019 zijn uitgevoerd in het kader van de ecologische strategie voor sedimentbeheer is te vinden op: https://eemsdollard2050.nl