Regio – De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van de beoordelingen die zijn uitgevoerd in het kader van de versterkingsoperatie. Aanleiding hiervoor zijn zorgen van bewoners over fouten in hun beoordelingsrapporten, die recent in de media aan bod kwamen. De NCG benadrukt dat deze signalen serieus worden genomen en wil duidelijkheid krijgen over de omvang en oorzaken van eventuele fouten.
Onderzoek naar fouten in rapporten
Algemeen directeur Marieke Ferwerda erkent de zorgen en het belang van correcte rapportages: “Bewoners moeten kunnen vertrouwen op de juistheid en volledigheid van hun beoordelingsrapport. Daarom starten we een eigen onderzoek, terwijl ook de staatssecretaris van Herstel Groningen een onafhankelijk onderzoek heeft aangekondigd. Op basis van de uitkomsten bekijken we welke acties nodig zijn. Daarnaast willen we bewoners erop wijzen dat zij kosteloos juridische en bouwkundige ondersteuning kunnen inschakelen.”
Op dit moment is bekend dat enkele tientallen rapporten fouten bevatten. De NCG roept bewoners die twijfels hebben over hun beoordeling op om dit te melden via hun bewonersbegeleider of het contactcentrum. Tegelijkertijd benadrukt de organisatie dat fouten in een rapport niet automatisch betekenen dat een woning onterecht veilig is verklaard, omdat ingenieurs vaak conservatieve rekenmethodes hanteren en ruime marges toepassen.
Balans tussen snelheid en nauwkeurigheid
In 2024 heeft de NCG ruim 5.000 beoordelingen laten uitvoeren. Hoewel de focus ligt op kwaliteit boven snelheid, zijn fouten op grote schaal niet volledig te voorkomen. Ferwerda: “Het blijft mensenwerk, zowel bij de ingenieursbureaus als bij de NCG. Toch is iedere fout er één te veel. We nemen de signalen serieus en bespreken deze kwestie ook met de staatssecretaris en het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG).”
Het is nog niet bekend hoe het onafhankelijke onderzoek wordt ingericht en wanneer de resultaten verwacht worden. Op dit moment heeft dit geen directe gevolgen voor de versterkingsoperatie, en de NCG verwacht nog steeds dat het merendeel van de versterking in 2028 is afgerond.
Kwaliteitscontrole en veiligheidseisen
De NCG benadrukt dat beoordelingen voldoen aan strikte kwaliteitseisen:
- Wettelijke normen: Ingenieursbureaus hanteren door het ACVG goedgekeurde methodes om de veiligheid van woningen te beoordelen.
- Onafhankelijke ingenieursbureaus: De rapporten worden opgesteld door gespecialiseerde, onafhankelijke partijen.
- Interne kwaliteitscontroles: Seismische en bouwkundige specialisten van de NCG controleren opgeleverde rapporten.
- Geen invloed op uitkomsten: De NCG past zelf geen rapportages aan en legt ingenieursbureaus geen wijzigingen op.
Meer woningen voldoen aan de veiligheidsnorm
Door de afname en stopzetting van de gaswinning in Groningen worden woningen minder blootgesteld aan aardbevingen. Volgens experts van het KNMI, Staatstoezicht op de Mijnen en TNO zal de bodem hierdoor minder bewegen bij aardbevingen, waardoor woningen eerder aan de veiligheidsnormen voldoen. Daarnaast is er de afgelopen jaren veel kennis ontwikkeld over de impact van geïnduceerde aardbevingen, wat bijdraagt aan een nauwkeurigere beoordeling van de veiligheid van woningen.
De NCG blijft zich inzetten voor een zorgvuldige en betrouwbare versterkingsoperatie en roept bewoners op om eventuele zorgen te melden.