Na 70 jaar monument in Zeerijp voor Annette Katan

Zeerijp – Een na 70 jaar opgedoken haarlok van de 17-jarige Annette Katan, een ondergedoken, Joods meisje was de aanleiding voor een herdenkingsmonument in Zeerijp. In de Jacobuskerk werd door de heer Bosker en de Vries een glazen vitrine onthult. In de vitrine de haarlok en het verhaal van Annette.

Het monument op de plek waar Annette voor het laatste werd gezien werd dinsdagmiddag onder grote belangstelling onthult door leerlingen van de Wilgenstee uit Zeerijp die rond het verhaal van Annette een schoolproject hadden en wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum.

René de Vries uit Delfzijl deed jarenlang onderzoek naar geschiedenissen van Joodse families in Groningen. De Vries vertelt: „Het is ongeveer twee jaar geleden dat ik een telefoontje kreeg van een mevrouw die werkzaam was in de bibliotheek in Delfzijl. Zij vroeg of haar vader mij zou mogen bellen. Hij had een nogal ‘gevoelige’ vraag.

Hij vertelde me of hij iets wist van een Joods meisje dat in zijn ouderlijk huis, in Zeerijp tijdens de tweede wereldoorlog ondergedoken is geweest, een zekere Annette. Weet u misschien wat er van haar geworden is, waar zij terecht gekomen is? Natuurlijk wist ik dat, want Annette was mijn nichtje. De heer Bosker vroeg mij bij hem thuis te komen. Hij vertelde over de situatie destijds van zijn ouderlijk huis in Zeerijp, over het kleine huisje waar het grote gezin in woonde.

De heer Bosker had dit alles samengevat op één A 4-tje, dat hij mij meegaf naar huis. Bij het weggaan gaf hij me ook een haarlok van Annette mee. Destijds knipte zijn moeder het haar van alle kinderen en ook dat van Annette. Zij had deze haarlok altijd bewaard en op een bepaald moment aan hem gegeven.

De moeder van Annette zat in diezelfde tijd in 1943 ondergedoken in Appingedam. Na een relatief zorgeloze tijd in Zeerijp is Annette, waarschijnlijk na verraad, opgehaald en afgevoerd naar Westerbork. Uiteindelijk is ze, 17 jaar oud, vermoord in Auschwitz.

René de Vries zocht na zijn bezoek aan Bosker contact met de Culturele Vereniging in Zeerijp, met de vraag of er in Zeerijp mogelijkheden waren om op één of andere manier via die haarlok de herinnering aan Annette levend te houden. Er kwam een commissie bij elkaar die plannen maakte voor een boekje, voor een vitrine met de haarlok , voor een monument op de plek waar Annette het laatst gezien is in Zeerijp. Het monument gemaakt van een zwerfsteen bij de voormalige bushalte in Zeerijp is gemaakt door Maarten Burggraaff.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1063″]
Back to top button