Magneetvissers halen granaat uit het water in Farmsum

Farmsum – Tijdens magneetvissen in het Afwateringskanaal ter hoogte van de Duurswoldlaan troffen een aantal jongens zondagavond een granaat aan. De jongens waren nog maar net begonnen met het magneetvissen, dit was een van hun eerste locaties toen ze iets zwaars uit het water tilden.

In eerste instantie viel niet direct te zien wat het object was, het object werd uit het water gehaald en er werd besloten om de rommel er vanaf te kloppen. Toen ze een vermoeden hadden van wat ze hadden gevonden werd de politie in kennis gesteld. Nadat het projectiel op een veilige plek was achtergelaten kwam maandagochtend de EOD het gevonden voorwerp identificeren. Het bleek te gaan om een granaat voor een Veldgeschutkanon 8-staal.

In november 1881 werd het 8-staal – destijds een modern snelvuurkanon – bij het Nederlandse leger geïntroduceerd. Het Krupp-Essen ontwerp voor de 8 staal vuurmond was indertijd revolutionair, het was een van de eerste Nederlandse achterladers, en zou de bronzen achterladers – die net ingevoerd waren – alweer vervangen. In vergelijking met het telkens vegen van het geschut na afvuren, zuiveren van de kamer en ziel, eventueel het zundgat, aanbrengen van nieuwe drijfstof, aanstampen, aanbrengen van projectiel, verzacht aanduwen, aanbrengen ontsteker, richten en weer vuren, was de werking van de achterlader een stuk eenvoudiger maar verliep met name het laden van de vuurmond een stuk sneller.

Vanaf 1905 werd het 8-staal geleidelijk vervangen door het veel modernere 7-veld. Met deze vuurmond was een snelvuur van 6 tot 8 schoten per minuut mogelijk, daarbij was het bereik van het 7-veld veel groter (6.500 m.).

Na de Eerste Wereldoorlog werd het 8-staal in reserve gehouden ondanks het feit dat het toen al sterk verouderd was. Men besloot zelfs om het sluitstuk te moderniseren waardoor minder gassen konden ontsnappen. De vuurmonden verdwenen naar de arsenalen en musea, om daar in 1939 weer uit te voorschijn te komen teneinde het tekort aan pantserafweergeschut en de Infanterie-Artillerie te compenseren. In totaal werden 108 van deze vuurmonden opnieuw ingezet, waarvan vier in Delfzijl.

De gevonden granaat in Delfzijl was nog niet afgevuurd en stond nog op scherp. Het schoonmaken van het projectiel, zoals de jongens hadden gedaan, had in theorie heel fout kunnen aflopen. De leden van de EOD waren blij dat de jongens de vondst hadden gemeld en het niet als souvenir hadden meegenomen naar huis.

Nadat de EOD het explosief had veilig gesteld werd deze in Farmsum aan het Oosterhorn onschadelijk gemaakt.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1681″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

 

Back to top button