Oudeschip – De eerste wandelaars zijn op pad, de luisterwandeling is gestart. In ‘Oudeschip: aan het begin/eind van de wereld’ neemt audiomaker Tom Tieman je mee naar het dorpje Oudeschip, onder de rook van de Eemshaven. Het dorp ligt in de frontlinie van de energietransitie. De akkers en velden tussen het dorp en de haven moeten plaatsmaken voor nieuwe industrie die de transitie in een stroomversnelling moet brengen. Wat betekent dit voor Oudeschip?
Oudeschip
We verbruiken meer energie en data dan ooit maar tegelijkertijd willen we geen windmolens in onze achtertuin, zonnepanelen in de weiden van naburige boerderijen of fabrieken in onze directe omgeving. Dus moeten we op zoek naar plekken waar dit wel kan. Kunnen we ruimte maken voor de noodzakelijke energietransitie? En ten koste waarvan?
Oudeschip is een theatrale luisterwandeling over een dorp dat dreigt te verdwijnen in het belang van het grotere geheel. Een portret van een dorp en haar bijzondere bewoners. Tom Tieman van het gezelschap Ruimtereis neemt bezoekers mee op een wandeling van de Eemshaven naar Oudeschip, luisterend naar de verhalen over dit gebied en haar bewoners. Een reis naar het eind of misschien wel naar het begin van de wereld.
Praktisch
Als bezoeker loop je een route van 4.5 km. Het startpunt is bij Restaurant Diekgat in de Eemshaven. Met behulp van een koptelefoon met gps-systeem vind je je weg, terwijl je luistert naar verhalen. Je koopt een ticket voor een tijdslot van 20 minuten, waarbinnen iedere 5 minuten één bezoeker start. Je loopt de wandeling dus individueel. Het eindpunt is bij Dorpshuis Diggelschip in Oudeschip. Aan het einde van de route word je weer teruggebracht naar het startpunt.
Expositie Oudeschip
Tijdens het maakproces van deze luisterwandeling ging Tom langs bij meerdere dorpsbewoners om met hen te praten voor het stuk. Om een beter beeld te geven van wie deze bewoners zijn, ging fotograaf en voormalig dorpsbewoner Jedidja Smalbil ook langs deze mensen. Ze maakte hier verschillende portretten met haar analoge camera. Het resultaat is te zien in Dorpshuis Diggelschip in Oudeschip, dit is tevens het eindpunt van de luisterwandeling.
Van de makers van Huilende Bruiden
‘Oudeschip. aan het begin/eind van de wereld’ is een productie van Stichting Ruimtereis en wordt gemaakt door documentairemaker Tom Tieman en zijn team. Ruimtereis maakt audiovoorstellingen op locatie. Tieman maakte eerder de succesvolle theatrale luisterwandeling ‘Huilende Bruiden’ met Peergroup over het verval van oude herenboerderijen in Oost-Groningen en de audio-installatie Snackgelok met Tryater.
Hij is ook bekend als maker van films als ‘De Laatste Boer van Euvelgunne’ (VPRO Makers van Morgen), ‘Nomadenland’ (Human) en ‘Huilende Bruiden’ (KRO-NCRV).
Speeldata: 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23 & 28 februari en 1 & 2 maart (van 14 februari t/m 2 maart)
Kaarten en meer informatie: www.ruimtereis.net & www.grandtheatregroningen.nl
Deze voorstelling is vertrokken vanuit Station Noord met hulp van Tryater, Grand Theater en de inwoners van Oudeschip.