Delfzijl – Momenteel is er geen relevante wetgeving gericht op kamerverhuur in de gemeente Delfzijl. Dit betekent meestal dat een woning bedoeld is voor één huishouden. De definitie van een huishouden is zodanig dat meerdere personen een woning kunnen bewonen zolang ze gebruik maken van dezelfde gezamenlijke voorzieningen. Woningen mogen volgens de wetgeving zoals die geldt in Delfzijl dus bewoond worden door meerdere arbeidsmigranten, mensen die tijdelijk in het gebied wonen omdat ze in de buurt een baan hebben. In Delfzijl moeten starters concurreren met opkopers van huizen die ze aan arbeidsmigranten verhuren. Dit gevecht wordt niet altijd gewonnen door deze starters. Zelfs als ze wel winnen, moeten ze bijleggen omwille die concurrentie.
Ook komen er steeds meer klachten binnen over panden of kamers die worden verhuurd. Denk hierbij aan geluidsoverlast, parkeeroverlast en verwaarlozing van de woning of de tuin. Deze problemen tasten de leefbaarheid van de directe omgeving aan en kunnen ervoor zorgen dat omliggende woningen minder waard worden of minder snel verkocht worden.
In april 2019 heeft Lokaal Belang Eemsdelta al vragen gesteld over kamerverhuur. Naarmate dit een steeds groter probleem bleek te worden in de gemeente Delfzijl heeft het college zich er hard voor gemaakt kamerverhuur aan banden te leggen. Lang leek dit beleid er na de zomer te komen.
Nick Boersma, fractievoorzitter van Lokaal Belang Eemsdelta in de gemeente Delfzijl, baalt dan ook enorm dat het beleid er dit jaar toch niet komt. “Lang leek het erop dat dit grote probleem nog in de huidige gemeente Delfzijl aan banden gelegd zou kunnen worden, namelijk in de raadsvergadering van 29 oktober aanstaande. Ontzettend balen dus dat we bericht hebben gekregen dat we zullen moeten wachten tot de herindeling met Appingedam en Loppersum. Daar hadden we eigenlijk niet op willen wachten.”
De gemeente schrijft dat er een onderzoek loopt naar particuliere verhuur in samenwerking met de provincie Groningen. De uitkomst daarvan is benodigd voor het formuleren van het beleid. De verwachting is dat het beleid in het eerste kwartaal van 2021 gereed is en dan naar de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Eemsdelta gaat voor vaststelling.