Delfzijl – Van 4 tot en met 12 maart verwelkomt de gemeenteraad van Eemsdelta leerlingen uit groep 7 en 8 van vijf basisscholen uit de regio. In de raadszaal van het gemeentehuis nemen de leerlingen deel aan het educatieve programma Democracity. Dit initiatief, geleid door ProDemos, stelt kinderen in staat om op een speelse manier politieke partijen op te richten, gezamenlijke beslissingen te nemen en een stad naar eigen inzicht op te bouwen. Raadsleden staan klaar om advies te geven en hun eigen ervaringen te delen.
De aftrap vond plaats met de leerlingen van basisschool de Vuurvlinder uit Appingedam, die maandagochtend als eerste het spel speelden. In de raadszaal bedachten de leerlingen politieke partijen en kozen ze welke aspecten zij belangrijk vonden voor hun stad. Een van de fracties pleitte bijvoorbeeld voor de oprichting van een basisschool “omdat we het belangrijk vinden dat ieder kind in zijn eigen leefomgeving onderwijs heeft”. Dit voorstel werd unaniem aangenomen.
Een ander voorstel, namelijk het openen van een snackbar, leidde tot discussie. Ondanks het voorstel van de fractie om alleen gezonde opties aan te bieden, waren er niet genoeg stemmen om de snackbar te plaatsen.
Raadslid Bert Raangs prees de leerlingen voor hun doordachte keuzes. “Jullie hebben goed nagedacht en samengewerkt om te bepalen wat belangrijk is voor jullie stad, zoals onderwijs, supermarkten, veel groen en zelfs windmolens voor energie”.
In de komende weken zullen nog meer scholen deelnemen aan Democracity, waarbij leerlingen spelenderwijs kennismaken met de gemeentepolitiek en democratische besluitvorming in hun eigen stad of dorp.
Spelenderwijs leren
Democracity wordt gespeeld met een speelkleed en kartonnen blokken die voorzien zijn van verschillende voorzieningen. Leerlingen krijgen de kans om achter de microfoons plaats te nemen en op de stoelen van de raadsleden te zitten. In twee uur tijd leren ze op een interactieve manier dat een democratische samenleving draait om overleg, argumentatie, het behalen van een meerderheid en samen tot besluiten komen. Zo maken ze op een toegankelijke manier kennis met de gemeentepolitiek en democratische besluitvorming in hun eigen omgeving.