Nederland – Het overleg over een nieuwe cao voor apothekersassistenten en hun collega’s is volledig vastgelopen. Als gevolg daarvan wordt er opnieuw gestaakt in apotheken door het hele land, ook in de gemeente Eemsdelta. De staking vindt plaats op 23, 24 en 27 december, vlak voor en tijdens de kerstdagen.
De apotheekmedewerkers leggen hun werk neer uit onvrede over het uitblijven van betere lonen en werkomstandigheden. Ondanks maandenlange onderhandelingen en massale acties, waaronder een landelijke staking op het Malieveld in Den Haag in november, is er nog steeds geen akkoord bereikt.
Advies voor patiënten
Apotheken adviseren patiënten om tijdig herhaalrecepten op te halen als hun medicatie binnen twee weken op raakt. Voor spoedmedicatie blijft de apotheek wel beschikbaar.
Onhoudbare werkdruk
Vakbondsbestuurders wijzen op de toenemende stress en werkdruk in apotheken. Apothekersassistenten worden aan de balie geconfronteerd met frustraties van patiënten, bijvoorbeeld over leveringsproblemen of het ontvangen van een ander merk medicijn. Dit alles wordt gecombineerd met relatief lage salarissen, wat het beroep steeds minder aantrekkelijk maakt.
“De rek is eruit en het geduld is op,” zeggen cao-onderhandelaars Ralph Smeets (FNV) en Albert Spieseke (CNV). “De apotheekmedewerkers zijn vastberaden om werkgevers en zorgverzekeraars te laten zien dat het menens is. Het geld blijft liggen bij werkgevers of verzekeraars, terwijl de medewerkers structurele verbeteringen verdienen.”
Aanhoudende acties sinds september
Sinds september worden er al acties gevoerd in de apotheekbranche, waardoor veel apotheken meerdere keren hun deuren hebben moeten sluiten. De staking in november, waarbij tienduizend medewerkers het werk neerlegden, was de eerste landelijke staking in de geschiedenis van de sector. Nu worden de acties uitgebreid naar drie dagen.
Hoewel apotheekketen Benu per 1 januari 2025 een loonsverhoging van 7,25 procent heeft aangekondigd, voldoet dit volgens de vakbonden niet aan de eisen. Zij zien het als een symbolische maatregel die geen structurele oplossing biedt.