Woldendorp – Deze week hebben leerlingen van Kindcentrum Qworzo en Educatiecentrum de Bostuin in samenwerking met de Nicaraguaanse muurschilder Manuel Alániz Gámez (FUNARTE) een bijzonder schilderij gemaakt. Het kunstwerk staat in het teken van het thema “water” en symboliseert partnerschap wereldwijd.
Inspiratie vanuit het thema water
Woldendorp, gelegen op slechts vier kilometer van de Noordzee, kent uitdagingen op het gebied van waterberging, wat ook invloed heeft op de moestuin die de kinderen samen met Educatiecentrum de Bostuin hebben aangelegd. Dit thema vormde een ideale aanleiding om het onderwerp water verder te verkennen in het kader van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Educatiecentrum de Bostuin is daarom gestart met SDG Impact-lessen op KC Qworzo, waarbij duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan.
De leerlingen hebben hun toekomstvisie op een betere wereld in het schilderij verwerkt. Ze dromen van een wereld vol liefde, zonder pesten, met eerlijk delen, gelijkheid, kleurrijke huizen en zorg voor de natuur. Oorlog, zo vinden zij, hoort op de bodem van de oceaan.
De kracht van beeldtaal
In Nicaragua zijn muurschilderingen al decennialang een krachtig communicatiemiddel, vooral omdat een groot deel van de bevolking 45 jaar geleden analfabeet was. Manuel Alániz Gámez, lid van het muurschildercollectief FUNARTE, is op uitnodiging van LBSNN, de koepelorganisatie van gemeenten die samenwerken met Nicaragua, naar Nederland gekomen. Zijn bezoek maakt deel uit van de campagne “Gemeenten en Global Goals 2030,” gericht op de 17 werelddoelen van de Verenigde Naties. Tijdens zijn verblijf op Educatiecentrum de Bostuin neemt Manuel deel aan diverse culturele activiteiten in de regio.
Toekomstvisie Eemsdelta 2030
De gemeente Eemsdelta streeft naar een duurzame toekomst. In 2030 moet de regio een aantrekkelijke woon- en werkomgeving zijn, met een sterke focus op groene economie en duurzame energie. De Eemshaven wordt daarbij gepositioneerd als een toonaangevende Energyport en datahub voor Noordwest-Europa.
Onthulling en inhoud van het schilderij
Vrijdagochtend werd het schilderij feestelijk onthuld door wethouder Pier Prins en Sjanet Duut, in aanwezigheid van de leerlingen, ouders, Manuel Alániz en vertegenwoordigers van LBSNN. Het kunstwerk benadrukt het belang van samenwerking en schoon drinkwater als cruciaal doel binnen de SDG’s.
Financiering en samenwerking
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van LBSNN en het Europese DEAR-programma (Development Education & Awareness Raising). Het schilderij staat symbool voor een gedeelde verantwoordelijkheid om samen te werken aan een eerlijke en duurzame wereld.