Jongeren kiezen het vaakst voor een aanvullende zorgverzekering 

Nederland – In de leeftijdsgroep tussen de 18 en 24 jaar, sluit bijna de helft (47,8%) een aanvullende verzekering af. Het hoogste percentage van alle leeftijdsgroepen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van één miljoen vergelijkingen. Daarna volgt de groep tussen de 25 en 34 jaar met 45,8%. Dit is opvallend, omdat jongeren vaker gezonder zijn en gemiddeld minder een beroep doen op hun zorgverzekering. Verder valt uit de cijfers van Independer op dat alleen de inwoners van Drenthe en Friesland minder vaak aanvullend verzekerd zijn dan Groningers.  ‘Slechts’ 42,4% van de Groningers maakt deze keuze.   

“Als we kijken naar alle leeftijdsgroepen dan geven jongeren het vaakst als reden voor de keuze van een aanvullend pakket: de buitenland dekking. Mocht je op vakantie in een ziekenhuis terecht komen, dan worden de kosten daarvoor vergoed. Ook als die hoger liggen dan in Nederland. Ook geven de 18- tot 24-jarige het vaakst als reden aan: anticonceptie. Ook die wordt vanuit een aanvullend pakket vergoed”, legt zorgexpert Mirjam Prins uit. Bij mensen vanaf 45 plus is de belangrijkste reden om voor een aanvullend pakket te kiezen: vergoeding voor fysiobehandelingen. De leeftijdsgroep tussen de 25 en 34 jaar vinkt op de site van Independer het vaakst als reden aan: extra vergoeding bij zwangerschap. 

In Flevoland meeste mensen aanvullend verzekerd
In de provincie Flevoland kiezen de meeste Nederlanders voor een aanvullende zorgverzekering. Bijna de helft (46,2%) wil op deze manier voorkomen dat ze moeten betalen voor zorg die niet door de basisverzekering wordt vergoed.  Net daaronder staat Overijssel (46,1%) gevolgd door Utrecht (45,1%). Zorgverzekering-expert Mirjam Prins: ”Het zou kunnen zijn dat in deze provincies veel mensen wonen met kinderen of bijvoorbeeld grotere gezinnen. Bij een aanvullende zorgverzekering lift je als kind gratis mee met het pakket van de ouders. Dan heb je bijvoorbeeld recht op evenveel behandelingen fysiotherapie. Het hebben van kinderen maakt het afsluiten van een aanvullende verzekering dus wel wat aantrekkelijker”.  Op basis van de eerste miljoen vergelijkingen bij Independer zijn dit de 5 provincies waar het vaakst gekozen wordt voor een aanvullende verzekering:

Flevoland – 46,2% kiest voor een aanvullende verzekering
Overijssel – 46,1% kiest voor een aanvullende verzekering
Utrecht – 45,1% kiest voor een aanvullende verzekering
Noord-Holland – 44,9% kiest voor een aanvullende verzekering
Limburg – 44,8% kiest voor een aanvullende verzekering

In de provincie Drenthe (38,1%) kiezen de minste mensen voor een aanvullende zorgverzekering gevolgd door Friesland (39,8%) en Groningen (42,4%).  

Meer regionale trends zie je terug op de kaartjes in het onderzoek van Independer.

Aanvullend verzekeren voor minderjarigen
Tot je achttiende ben je gratis meeverzekerd met de basisverzekering van de ouders. Ook al hebben jouw ouders geen aanvullende tandverzekering, toch is de tandarts voor alle kinderen tot achttien jaar gratis. Voor orthodontiebehandelingen of de vergoeding van een beugel, moet je dan wel weer aanvullend zijn verzekerd. “Als je kind een beugel moet, dan kan dat flink in de papieren lopen. Dan kan een aanvullende verzekering dus heel verstandig zijn. Vaak wordt er wel een wachttijd gehanteerd dus zoek dat goed uit. Je hoeft als ouder niet alle twee een aanvullende verzekering te hebben. Het gaat dan om de polis waar het kind is bijgeschreven”, aldus Independer zorgverzekering-expert Mirjam Prins.

Back to top button