Nederland – De goudprijs heeft door de onzekere economische omstandigheden en aanhoudende geopolitieke spanningen in 2024 een historische piek bereikt. In vergelijking met het voorgaande jaar staat de koers op recordhoogte (+34 procent) en stijgt deze ook in januari door. Goud bewees hiermee opnieuw zijn reputatie als waardevaste belegging in onvoorspelbare tijden. Verschillende omstandigheden, zoals de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten én de nog altijd hoge inflatie in Nederland, zorgden ervoor dat nog meer particulieren en beleggers goud als veilige haven verkozen. Zo profiteerden veel klanten van de hoge goudprijs en zat de totale waarde van de inkoop van gouden munten, sieraden en goudbaren van particulieren (+62 procent) sterk in de lift. Dankzij de hoge goudprijs steeg de inkoop van goud bij Goudwisselkantoor in 2024 met 38 procent ten opzichte van 2023.
In 2024 is de inkoop van goud en andere edelmetalen, net als in het voorgaande jaar, substantieel gegroeid. Veel particulieren die gouden sieraden bezitten, realiseren zich door de nog altijd hoge inflatie in Nederland dat goud meer oplevert dan ooit. De vestigingen van Goudwisselkantoor hadden het in 2024 daarmee ook drukker dan ooit. De waarde van al dit ingekochte goud is in 2024 – mede door de hogere goudprijs – fors gestegen (+71 procent). Daarnaast nam ook de waarde van de inkoop van gouden beleggingsmunten en – baren met 54 procent toe.
Stijgende goudprijs stimuleert verkoop en verpandingen
In de eerste helft van 2024 liet de goudprijs een sterke stijging zien. Dit zorgde ervoor dat veel particuliere beleggers pas op de plaats maakten en afwachtten of er een correctie kwam. Toen in de zomer bleek dat de goudprijs zich stabiliseerde en de vooruitzichten positief waren, nam ook de verkoop van beleggingsgoud toe. De tweede helft van 2024 lag de verkoop gouden munten en baren 34 procent hoger dan in diezelfde periode in 2023. Met name in december verdubbelde de vraag naar goud ten opzichte van één jaar eerder. Het aantal verpandingen is vorig jaar eveneens flink toegenomen; er is sprake van een stijging van 22 procent in vergelijking met 2023, met een nog sterkere groei van de waarde (+50 procent) van verpandingen. Dit komt mede door de gestegen goudprijs, waardoor onderpanden meer waard werden. Goudwisselkantoor heeft gemerkt dat zij met de dienst Verpanden in een groeiende behoefte voorziet en biedt dit sinds vorig jaar ook in Duitsland aan. De dienst Valuta Wisselen bleef in Nederland stabiel en liet vooral in België een stijging zien.
Solide belegging in onzekere tijden
“De goudprijs laat ook dit jaar zien dat de rek er niet uit is. Het is interessant om te zien dat mensen zich bewuster worden van goud als solide investering,” aldus Johan de Ruiter, CEO Goudwisselkantoor. “Ook in 2025 verwacht ik een verdere stijging van de goudprijs. Trump zet met recente uitspraken de internationale verhoudingen op scherp en van de-escalatie in Oekraïne en in het Midden-Oosten lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. De vraag naar goud uit landen die hun goudreserves aanvullen, zoals China en India, blijft hoog. Met de verwachte renteverlagingen door de FED in de Verenigde Staten en de Europese Centrale Bank zal de waarde van goud alleen maar toenemen.” Al deze ontwikkelingen hebben vorig jaar al bijgedragen aan een sterke internationale groei van Goudwisselkantoor. Zo breidde zij haar fysieke locaties in Nederland (+13) en België (+12) uit en openden in Duitsland twee nieuwe locaties. Goudwisselkantoor heeft ook in 2025 ambitieuze groeiplannen en verwacht in het komende jaar bijna 40 nieuwe locaties te openen, waarvan ruim 20 vestigingen in Duitsland. Het aantal medewerkers zal daarmee in 2025 de grens van 500 doorbreken.