Nederland – Wist je dat de meeste verwarmingsinstallaties, zoals je cv-ketel en radiatoren, vastzitten aan je huis en daardoor vaak onder de opstalverzekering vallen? Deze verzekering dekt alles wat aan je woning vastzit, van muren tot het dak en dus ook je verwarmingsinstallatie. Krijg je schade door brand, lekkage of storm, dan kun je vaak via de opstalverzekering een vergoeding krijgen voor de reparatiekosten. Als je cv-ketel bijvoorbeeld lekt, wordt niet alleen de ketel zelf gedekt, maar ook de gevolgschade, zoals lekkage aan muren of vloeren. Hoeveel je krijgt vergoed, hangt af van de dagwaarde van je ketel, dus een oudere ketel levert meestal minder op dan een nieuwere installatie.
Onderhoud van de cv-ketel: is het verplicht?
Hoewel het niet verplicht is om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden, is het wel ontzettend slim. Regelmatig onderhoud houdt je ketel veilig en zorgt ervoor dat hij efficiënter werkt. Dat betekent minder storingen, een langere levensduur én lagere energiekosten. Daarnaast is het goed om te weten dat verzekeraars vaak geen schade vergoeden als blijkt dat die is ontstaan door achterstallig onderhoud. Als je cv-ketel stuk gaat omdat hij jarenlang niet is onderhouden, kan de verzekeraar dus de vergoeding weigeren. Laat daarom minimaal eens per jaar een erkende installateur langs komen voor een onderhoudsbeurt. Heb je een opstalverzekering, zorg dan voor goed onderhoud!
Wettelijke regels rondom installatie en onderhoud
Sinds de invoering van de Gasketelwet in april 2023 gelden er strikte regels voor het installeren, onderhouden en repareren van gasgestookte cv-ketels. Alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen nog aan deze ketels werken, om zo de veiligheid te waarborgen. Overtreding van deze wet kan leiden tot boetes en andere problemen. Dus als je cv-ketel onderhoud of reparatie nodig heeft, zorg dan dat je altijd een erkende professional inschakelt. Hoewel regelmatig onderhoud niet verplicht is voor de verzekering, kan het wel invloed hebben op je schadeclaim. Als bijvoorbeeld je ketel brand veroorzaakt en blijkt dat er al lange tijd geen onderhoud is gedaan, kan de verzekeraar de vergoeding afwijzen of slechts deels vergoeden. Je kunt dus beter je woning verzekeren en zorgen voor regelmatig onderhoud.
Schade melden bij de verzekering
Als er schade aan je verwarmingsinstallatie ontstaat, moet je dit zo spoedig mogelijk melden bij je verzekeraar. Veel verzekeraars maken het makkelijk: je kunt de schade vaak eenvoudig online of via een app doorgeven. Je moet alleen een paar gegevens invullen, foto’s van de schade uploaden en het formulier versturen. Wil je liever persoonlijk contact? Dat kan meestal ook, via de telefoon of door langs te gaan bij een kantoor. Zorg er in ieder geval voor dat je alle relevante informatie klaar hebt liggen, zoals de onderhoudshistorie van je cv-ketel en een duidelijke omschrijving van de schade.
Contra-expertise: hulp bij het vaststellen van de schade
Bij complexe schade kan het handig zijn om een contra-expert in te schakelen. Dit is een onafhankelijke expert die jou helpt bij het vaststellen van de schade en de oorzaak ervan. Zo iemand kan je ondersteunen in het contact met de verzekeraar en ervoor zorgen dat je een eerlijke vergoeding krijgt. Het mooie is dat het inschakelen van een contra-expert jou meestal niets kost, omdat de verzekeraar deze kosten vaak dekt. Dus vraag jezelf af: wil je zeker weten dat je krijgt waar je recht op hebt? Dan kan een contra-expert een goede keuze zijn.