Nederland – In Nederland loopt gemiddeld één of de drie huwelijken op enig moment op de klippen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige stellen gaan in goed overleg uit elkaar omdat ‘de koek op is’. Anderen hebben slaande ruzie vanwege de scheiding en doen er alles aan om het voor de ander zo lastig mogelijk te maken. Moeders die de kinderen bij vaders weghouden. Vaders die weigeren alimentatie te betalen. Ruzie over wie er in de echtelijke woning mag blijven en ruzie over geld. Het zijn zaken die helaas maar al te vaak voorkomen. Als jullie uit elkaar gaan en je wilt allebei dat er goede afspraken worden gemaakt dan kun je gebruik maken van mediation.
Wat doet een mediator?
Als je gebruik maakt van mediation in Deventer dan krijg je een vaste contactpersoon toegewezen. Die heeft gesprekken met beide partners. Het liefst samen, maar als dat niet kan dan apart van elkaar. De mediator noteert alle wensen en afspraken die beide partners willen maken. Hij zoekt nar overeenkomsten en signaleert verschillen. Waar beide partners van mening verschillen is het zijn taak om een compromis te vinden waar beiden zich in kunnen vinden. Daarvoor zijn soms meerdere gesprekken nodig.
Mediation voor minderjarige kinderen
Als er bij een echtscheiding jonge kinderen zijn betrokken dan is het belangrijk om hierover goede afspraken te maken. Een mediator in Doetinchem kan daarbij helpen. Het is belangrijk dat er voor de kinderen duidelijkheid is hoe hun toekomst eruit gaat zien nadat de scheiding is geregeld. Bij wie gaan ze wonen en wanneer zien ze dan de andere ouder? Hoe worden de schoolvakanties verdeeld? Het is zeker niet de bedoeling dat de kinderen een soort buffer gaan vormen tussen hun ruziënde ouders. De afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan dat door beide ouders wordt ondertekend.
De rechter doet uitspraak
De advocaat van beide scheidende partners dient een verzoek in namens zijn cliënt om de echtscheiding uit te spreken bij de rechtbank. De rechter ontvangt daarbij ook het ondertekende echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan. De rechter zal deze stukken toetsen. Staan er geen onredelijke afspraken in? Is er niet de indruk dat één van beide partners onder druk akkoord is gegaan met bepaalde afspraken? Als de rechter van mening is dat de afspraken redelijk zijn dan wordt de echtscheiding uitgesproken. Daarmee zijn ook een ouderschapsplan en convenant rechtsgeldig geworden. Beide partijen moeten zich vanaf dat moment aan de hierin vastgelegde afspraken houden. Als één van beiden een aanpassing wil dan is hier in principe een nieuwe uitspraak van de rechter nodig.
Hoe snel kan een echtscheiding worden geregeld?
Als jij en je partner het in principe over alles eens zijn dan kan een echtscheiding binnen gemiddeld zes weken worden geregeld. Na de uitspraak van de rechter is er nog de periode dat er beroep mogelijk is. Als die is verstreken wordt de echtscheiding in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven en zijn jullie vanaf dat moment officieel gescheiden.