Nederland – In de Nederlandse zomer gaat er nog wel eens een hittegolf door het land. De temperaturen schieten flink omhoog en het wordt erg broeierig, ook in huis. We willen niet overhit raken, dus gaan we op zoek naar verkoeling zodat je binnen comfortabel zit. Hoe houd je het huis zo koel mogelijk? Deze tips helpen je het zomerweer door.
Begin ‘s morgens
Vroeg in de ochtend is het buiten nog fris. Vooral als het de vorige dag ook al erg warm was, kan het binnen nog benauwd zijn. Dit is het ideale moment om het huis even door te laten waaien en het huis met frisse lucht te vullen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open en laat de koele lucht doortochten. Doe wel op tijd alles weer dicht, voordat de zon de boel weer opwarmt.
Weer direct zonlicht af
Wanneer de zon precies naar binnen schijnt, warmt het binnen het snelst op. Doe dus op tijd je gordijnen, lamellen of jaloezieën dicht. Zo weer je het zonlicht af en behoud je binnen een aangenamere temperatuur.
Als je witte of dunne raambekleding hebt, houden die het zonlicht misschien niet voldoende tegen. Je kunt dan zwaarder geschut inschakelen door een extra gordijn, kleed of doek voor de ramen te hangen. Denk daarbij aan deze vuistregel: hoe beter het raam beschut is, des te minder het huis van binnen opwarmt en des te aangenamer jij erbij zit.
Extra hulp bij verkoeling in huis
Het huis verkoelen hoef je niet alleen te doen: daar zijn ook allerlei apparaten voor, zoals de ventilator, aircooler en airconditioner. De ventilator en aircooler zorgen alleen voor een koeler gevoel, maar airconditioning of een mobiele airco verlaagt ook daadwerkelijk de temperatuur in huis.
Alle drie de systemen werken verschillend: de ventilator blaast simpelweg een aangenaam briesje rond en de aircooler blaast dankzij de koelelementen koudere lucht rond. Omdat de airconditioner het klimaat beheerst en de temperatuur daalt, is dit dus de meest krachtige optie om het huis te verkoelen.
Het ligt er ook aan welk apparaat of systeem jouw voorkeur heeft, maar helpen om af te koelen doen ze in ieder geval allemaal.
Zet apparaten uit
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar alle apparaten die aan staan produceren warmte. Dat geldt ook voor apparaten die op standby stand staan! Het ligt voor de hand dat de oven hitte produceert, maar ook een computer of televisie in slaapstand creëert warmte. Zet dus zo veel mogelijk alle apparaten uit.
Om er zeker van te zijn dat het apparaat volledig uitgeschakeld is en niet in een slaapstand doorwerkt, sluit je eventuele software af en haal je de stekker uit het stopcontact.
Bescherm het huis ook van buiten
Zelfs als alle goed ramen zijn afgeschermd, warmt het binnen nog op. Dit komt doordat de zon fel op de buitenmuren van het huis schijnt en zo de muren opwarmt. Door alle isolatie heen komt er dan toch wat warmte naar binnen.
Heb je een zonnescherm? Het is dan verstandig om daarmee zoveel mogelijk schaduw te creëren. Je kunt het huis ook van buiten tegen de hitte beschermen door klimop over de muren te laten groeien. Deze planten groeien vrij snel en vormen een extra isolatielaag tussen het huis en de zon.
Blijf koel en gehydrateerd
Houd niet alleen het huis koel, maar let ook goed op jezelf. Zorg er dus voor dat je gehydrateerd bent! Drink voldoende water, draag luchtige kleding en trakteer jezelf eens op een lekker ijsje. Om het lichaam af te koelen kun je ook een kledingstuk of handdoek nat maken, uitknijpen en aantrekken of om je heen slaan.
Een handventilator is een fijn apparaatje om nog beter af te koelen. Er zijn zelfs varianten met een nevel spray: je sprayt dan waternevel en voelt tegelijkertijd een briesje. Deze handventilators werken op batterijen en zijn ten slotte relatief goedkoop. Ze zijn dus in de zomer altijd handig om bij je te hebben.
Met al deze tips kun je in jouw huis aan de slag om het huis te verkoelen. Houd jezelf natuurlijk ook in de gaten en geniet van een stralende zomer in een koel huis.