Hoe groot is de kans op een echtscheiding?

Nederland – Tot ongeveer de jaren 60 van de vorige eeuw was een echtscheiding verre van gangbaar. De meerderheid van de Nederlanders was aangesloten bij een kerk en een huwelijk was ‘voor het leven’, hoge uitzonderingen daargelaten. Toen in de roerige jaren 60 de seksuele revolutie plaatsvond, kwamen echtscheidingen steeds vaker voor. Vandaag de dag loopt gemiddeld 1 op de 3 huwelijken op de klippen. Als een echtpaar uit elkaar gaat is het belangrijk om de scheiding goed te regelen. Dit voorkomt discussies achteraf. Zeker als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om goede afspraken te maken over de toekomst.

Relatietherapie

Een stel bij wie de relatie in zwaar weer terecht is gekomen kan baat hebben bij relatietherapie. Een psycholoog voert gesprekken met beide partners, soms apart maar bij voorkeur samen. Vervolgens wordt geïnventariseerd waar de problemen liggen. Financiële zorgen, een buitenechtelijke affaire, dominantie of juist een passieve houding van één van beide partners, er kunnen talloze oorzaken zijn voor een relatiecrisis. Relatietherapie is geen garantie voor succes. Het kan zijn dat de uitkomst is dat het stel alsnog besluit om uit elkaar te gaan. Maar wellicht gaat dat dan met wat meer wederzijds begrip zodat de scheiding rustig en zonder knallende ruzie geregeld kan worden.  

Laat je bijstaan door een advocaat of mediator

Om een echtscheiding te regelen heb je in Nederland in ieder geval één echtscheidingsadvocaat nodig. Als jij en je partner het over alles eens zijn, dan kun je een gezamenlijke advocaat nemen. Die dient dan namens beiden een verzoek tot ontbinding van het huwelijk in bij de rechtbank. Als jij en je partner niet goed meer door één deur kunnen is het gebruikelijk dat jullie allebei je eigen advocaat hebben. Deze kunnen dan met elkaar overleggen over de inhoud van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan als er minderjarige kinderen zijn. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van mediation. Dan wordt geprobeerd om vooraf afspraken te maken in plaats van dat het in de rechtbank tot een ‘vechtscheiding’ komt. Als beide partners afspraken kunnen maken en deze worden vastgelegd in een convenant, dan kan de echtscheiding vlot worden behandeld door de rechtbank. Als er geen meningsverschillen zijn, dan kan een scheiding in Nederland binnen 6 weken worden geregeld.

Wat als een scheiding niet mogelijk is?

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor het simpelweg niet mogelijk is om uit elkaar te gaan. Soms zijn partners ook zakelijk met elkaar verbonden in een bedrijf. Het niet beschikbaar zijn van woonruimte kan het onmogelijk maken om bij je partner weg te gaan. Sommige stellen willen bij elkaar blijven omdat er kinderen zijn. Ook dan kan een echtscheidingsadvocaat of een mediator helpen om goede afspraken te maken om de situatie leefbaar te houden. Zodra de situatie verandert kan er dan alsnog een echtscheiding plaatsvinden als de sfeer tussen beide partners in de tussentijd onveranderd is gebleven. Een dergelijke situatie kan echter wel zorgen voor extra spanningen.

Back to top button