Groninger Zorgakkoord: innovatieve opleidingsroute voor zij-Instromers

Eemsdelta – In april 2025 start de zij-instroomroute van het Groninger Zorgakkoord (GZA). Dit is een unieke manier van opleiden en samenwerken tussen verschillenden zorgorganisaties op gloednieuwe locaties in de provincie Groningen. In een werk-leertraject doen belangstellenden ervaring op in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Zo kunnen deze ‘zorgontdekkers’ al dan niet met een zorgachtergrond meteen in de praktijk aan de slag.

In dit betaalde werk-leertraject maakt de belangstellende kennis met de nieuwste innovaties en leert hij door de brede basisopleiding in korte tijd veel onderdelen van de zorg. Het is een goede manier voor deze zorgontdekker om te onderzoeken wat het beste past. De zorgorganisaties bieden deze mogelijkheid zodat belangstellenden zich breed kunnen oriënteren in het werkveld. Zij lopen mee bij diverse organisaties en komen zo in aanraking met meerdere doelgroepen, situaties en handelingen. Het traject wordt afgerond met een diploma voor de functie van (persoonlijk) begeleider, verzorgende-IG of verpleegkundige. Na het behalen van het diploma garanderen de zorgorganisaties baanzekerheid. De deelnemende zorgorganisaties zijn: Cosis, ’s Heeren Loo, De Hoven, Lentis, De Zijlen en Zonnehuisgroep Noord. Als een gezamenlijk initiatief met Noorderpoort willen zij vooral in de regio belangstellenden enthousiasmeren voor een agogische of verzorgende opleiding. Het GZA ziet dit als een mooie reis in de zorg.

Zorgontdekkers
Het zij-instroomtraject is bedoeld voor iedereen die een nieuwe uitdaging zoekt in de zorg of begeleiding van mensen. Dat kan vanuit ieder ander beroep of bijvoorbeeld via het UWV. Meer informatie over het zij-instroomtraject is te vinden op www.gza.nl/zorgondekkers. De eerste informatieve bijeenkomst vindt -op basis van aanmelding- plaats op 7 januari 2025. De opleiding start 3 april 2025.

Het Groninger Zorgakkoord
Het Groninger Zorgakkoord is een afspraak tussen 18 partijen die de toekomst van de zorg in het aardbevingsgebied willen verbeteren. Dit is nodig omdat het Groninger bevingsgebied kampt met uitdagingen zoals hogere werkloosheid, inkrimping en vergrijzing. Daardoor staat het welbevinden en de gezondheidszorg van de mensen onder druk en daarmee ook de leefbaarheid van het gebied.

Back to top button