GBB brengt landelijke nieuwjaarsboodschap: Groningers boven gas!

Loppersum – Het kabinet heeft met Nij Begun 50 maatregelen gepresenteerd, er is zelfs een ‘ereschuld’ beloofd en de gaswinning in het Groningenveld is officieel gestopt. Maar is Groningen nu eindelijk klaar? Het antwoord is helaas duidelijk: allerminst! Daarom plaatst de GBB aan het begin van 2025 een paginagrote landelijke advertentie met nieuwjaarsboodschap.

22.000 Groningers wonen nog steeds in onveilige huizen
Hoewel de gaswinning in het Groningenveld is beëindigd, is de dreiging van bevingen nog niet voorbij. De kans op een beving van 3.6 of sterker is nog steeds bijna 5%. Ruim 27.600 woningen zijn geïdentificeerd als mogelijk onveilig.

Terwijl er al 10 jaar gewerkt wordt aan onderzoek en versterking, zitten nog steeds 22.000 Groningers – jong en oud – te wachten op een veilig thuis. De versterkingsoperatie, die uiterlijk in 2028 afgerond zou moeten zijn, ligt achter op schema. De Nationale Coördinator Groningen (NCG) scoort in het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek een dikke onvoldoende, onder andere op communicatie. Bewoners voelen zich in de kou staan en weten niet waar zij aan toe zijn. Zo worden er al twee jaar nieuwe verduurzamingsmaatregelen beloofd die van grote invloed zijn op de versterkingsoperatie, maar die de overheid niet gerealiseerd krijgt.

Groningers in de knel door ongelijkheid
Jarenlang werden Groningers in de kern van het bevingsgebied verzekerd: “Uw huis wordt versterkt of
zelfs gesloopt en opnieuw opgebouwd.” Maar nu blijkt dat veel huizen door lichtere veiligheidsnormen helemaal niet of nauwelijks versterkt worden. Wijken en dorpen worden verdeeld: de ene woning krijgt zware versterking, de andere blijft achter. Bewoners vragen zich af: Waarom wordt het ene huis wel veilig, terwijl het andere gewoon blijft staan, vol scheuren?

De schadevergoeding: van ‘mild’ naar ‘bitter’
Op dit moment wachten 20.000 Groningse en Drentse gezinnen op de afhandeling van hun schade. Vele
anderen moeten zelfs nog een eerste schademelding doen. In het maatregelenpakket Nij Begun is beloofd dat de schadevergoeding ‘milder, ‘menselijker’ en ‘makkelijker’ wordt. Maar hoe mild is het als een huiseigenaar in Loppersum, die al tientallen scheuren in zijn woning heeft, nog altijd moet bewijzen dat die scheuren door de gaswinning zijn veroorzaakt? En hoe menselijk is het om eerdere gemelde schade van vóór 2017 zomaar buiten beschouwing te laten? Terwijl in de randgebieden mensen zonder enige bewijsvoering 10.000 euro ontvangen voor één scheur, worden Groningers in de kern van het bevingsgebied nog altijd geconfronteerd met dure experts en bureaucratie. Dit is geen mild beleid, maar onrechtvaardigheid.

Groningers boven gas!
En alsof dat nog niet genoeg is, heeft minister Sophie Hermans de gaswinning in het Warffumerveld voor nog eens acht jaar verlengd. Niet uit noodzaak, maar als keuze. Waarom maakt de overheid keer op keer keuzes ten nadele van de veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en het welzijn van Groningers? Het kabinet lijkt het vergeten: Groningers boven gas.

We herhalen de titel van het parlementaire rapport: “Groningers boven gas”. Het is tijd voor de overheid om haar beloften eindelijk waar te maken.

Back to top button