Festival Terug naar het begin brengt actuele thema’s dichtbij in oude Groninger kerken

Appingedam – Duik in de Molukse geschiedenis met de liedjes van Jessica Manuputty, ontdek het lokale slavernijverleden via de aangrijpende teksten van spoken word-artiesten óf beleef de kracht van vrouwen met de dansperformance Lilith! In het weekend van 20 tot en met 22 mei kunnen bezoekers weer op ontdekkingstocht met het festival Terug naar het begin (TNHB). Met ruim dertig verschillende optredens van uiteenlopende kunstdisciplines verspreid over net zoveel bijzondere locaties, zorgt TNHB op het Groninger platteland voor nieuwe ontmoetingen, ervaringen en verhalen.

Wierdenlandschap inspireert voor divers festivalprogramma
Door zelf een fietsroute uit te stippelen, óf te kiezen voor één van de routetips gaan bezoekers in het TNHB-weekend op ontdekkingstocht door het historisch wierdenlandschap. Onderweg beleeft het publiek optredens van artiesten die je niet alle dagen ziet: van lokaal tot landelijk, van jong talent tot gevestigde namen en met disciplines vanuit alle windstreken.

“We zijn blij dat we het festival weer kunnen organiseren zoals we dat gewend waren”, vertelt Minke van der Velde – projectleider van het festival. “Dat betekent dat er veel mooie muziekacts op het programma staan, zoals de geweldige openingsshow van Michelle David & The True-tones, de rootsy sound van Anne Soldaat en de betoverende stem van Pitou. Bovendien maken we in het programma ruimte voor actuele verhalen: uit de omgeving zelf, maar ook van verder weg. Want soms lijken onderwerpen als (culturele) identiteit, gender, verlies of vluchten op het eerste gezicht op afstand, maar weten de kunsten ze toch heel dicht bij je te brengen. Dit wordt versterkt doordat bijna alle voorstellingen plaatsvinden in de intimiteit van eeuwenoude Groninger kerken, van oorsprong gebouwd om elkaar te ontmoeten.”

Samenwerking met Bitterzoet Erfgoed
Eén van de verhalen die op TNHB wordt verteld, is die van het slavernijverleden van Groningen. Vaak realiseren we ons niet dat de rijkdom die de elite achterliet in de lokale kerken deels verkregen is door aandelen in de slavernij en koloniale handel. In samenwerking met Noordstaat onder leiding van Cissy Joan (projectleider manifestatie Bitterzoet Erfgoed) gaat een groep spoken word-artiesten op zoek naar deze specifieke lokale geschiedenis in het festivalgebied. Zo wordt er gewerkt aan een voorstelling vol aangrijpende teksten, passie, emotie en verbeelding.

Oorsprong en identiteit
Een uniek inkijkje in verhalen over afstand, afscheid, heimwee en verlangen naar een plek die ooit thuis was, krijgen bezoekers in het Molukse kerkje in Appingedam met zangeres Jessica Manuputty. Jarenlang zong ze in de band van Jett Rebel en beleefde ze grote shows en festivals; nu onderzoekt ze via haar liedjes haar roots. En denk je aan “roots” dan kom je al snel bij singer-songwriter Anne Soldaat uit. Hij is geboren dichtbij het festivalgebied en in het wierdendorp Middelstum brengt hij zijn rootsy muziek in de kerk van Leermens. Nieuwe verhalen worden er ook verteld: auteurs Vamba Sherif, Karin Amatmoekrim, Sholeh Rezazadeh en Nisrine Mbarki -allen met een migratieachtergrond- laten zich inspireren door de titel van het festival en schrijven unieke Terug-naar-het-begin-verhalen over oorsprong en identiteit, die ze live op het festival voordragen!

“Een voorstelling waar we zelf erg nieuwsgierig naar zijn, is die van het danscollectief Amenti Theater Company”, vertelt Van der Velde. “De krachtige dansperformance van Gil ‘The Grid’ Gomes Leal maakte de afgelopen editie enorme indruk op het publiek. Deze keer brengt Gil zijn danscollectief mee. Ze presenteren Lillith: een voorstelling die je meeneemt op reis door de ogen van een vrouw in deze wereld, en de masculiene energie in de vrouw eert. Een optreden dat ons nauw aan het hart ligt, gezien de organisatie van het festival in handen ligt van vijf vrouwen!”

Start kaartverkoop
Op 1 april is de online ticketshop geopend. Er is keuze uit een kaart voor het openingsconcert op vrijdagavond (20 mei), dagkaarten voor de zaterdag en zondag én passe-partouts voor het hele weekend. Geïnteresseerden bestellen hun tickets tot 20 april met 5 euro Vroege Vogel korting.

Terug naar het begin vindt plaats in de Gemeente Eemsdelta. Ga voor tickets en het programma naar www.terugnaarhetbegin.nl

Back to top button