Eemshaven – Op vrijdag 14 maart 2025 om 12.15 uur blokkeren 25 activisten van Extinction Rebellion (XR) de toegang tot de RWE-centrale in de Eemshaven. De actie maakt deel uit van Operatie Storm, een driedaagse campagne waarbij XR op meerdere locaties in Nederland grote verstorende acties uitvoert tegen bedrijven die fossiele subsidies ontvangen. De eis: stel klimaatrechtvaardigheid centraal en weiger per direct alle fossiele subsidies.
“RWE kiest winst boven klimaat en gezondheid”
Woordvoerder Cornelie van Kampenhout licht de actie toe: “De wereld staat in brand of onder water, maar RWE blijft steenkool, gas en biomassa verstoken alsof er niets aan de hand is. Ze presenteren zich als een groen bedrijf, maar ondertussen kiezen ze financiële winst boven gezondheid, schone lucht en een leefbare planeet. Als RWE echt verantwoordelijkheid neemt, weigeren ze per direct fossiele subsidies en sluiten ze de Eemshavencentrale.”
Miljoenen aan subsidies voor vervuiling
RWE ontvangt jaarlijks gemiddeld € 840 miljoen aan fossiele subsidies. In de Eemshaven heeft het bedrijf twee grote centrales: de Magnum-gascentrale en de kolencentrale. Deze installaties stoten enorme hoeveelheden CO2 en andere schadelijke stoffen uit en dragen fors bij aan de klimaatcrisis. Alleen de kolencentrale is al verantwoordelijk voor 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.
Naast milieuschade brengt de kolencentrale ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit een recent rapport blijkt dat de vervuiling die de centrale veroorzaakt, jaarlijks € 885 miljoen aan gezondheidsschade oplevert. Daarmee is RWE, na Tata Steel, de grootste industriële veroorzaker van gezondheidsschade in Nederland.
Vijfde actie bij RWE in Eemshaven
Extinction Rebellion voert voor de vijfde keer actie bij de Eemshavencentrale. In januari stuurde XR een brief aan de formerende partijen van de provincie Groningen met de oproep om de sluiting van de centrale op te nemen in het coalitieakkoord. Daarnaast pleit XR voor een goed sociaal plan voor de werknemers, waarin zij inspraak krijgen.
Sluiting van de kolencentrale is volgens XR goed mogelijk. Netbeheerder TenneT berekende dat het sluiten van de centrale zou leiden tot slechts 12 uur per jaar minder energie – een tekort dat eenvoudig opgevangen kan worden door energiebesparing. Bovendien kon Nederland alleen al in het tweede kwartaal van 2024 zes dagen aan duurzame energie niet benutten, omdat kolencentrales grote netaansluitingen bezet houden.
Een goed alternatief ziet XR in Zeeland, waar de netaansluiting van een gesloten kolencentrale is ingezet voor de opslag van duurzame energie in batterijen. Dit zou ook in Eemshaven een oplossing kunnen zijn.
Met de actie eist XR dat RWE stopt met het accepteren van fossiele subsidies en de kolencentrale in de Eemshaven sluit.
Reactie RWE op actie van Extinction Rebellion
RWE benadrukt zijn inzet voor de energietransitie en de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het bedrijf investeert miljarden in hernieuwbare energie en streeft ernaar om tegen 2030 te stoppen met kolen en in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.
Momenteel is hernieuwbare energie al de grootste bron van elektriciteitsproductie binnen RWE. Het Science Based Targets initiative heeft in januari bevestigd dat de emissiereductiedoelstellingen van RWE in lijn zijn met het 1,5-gradenscenario.
RWE richt zich op de uitbreiding van zonne- en windenergie, zowel op land als op zee, en investeert daarnaast in opslagsystemen, flexibele energieopwekking en waterstofprojecten om een betrouwbare en duurzame energievoorziening te garanderen.