Delfzijl – Dinsdag heeft ter nagedachtenis aan de Verzetsgroep Zwaantje een plechtigheid plaatsgevonden bij het verzetsmonument Zwaantje. Traditiegetrouw organiseren de christelijke basisscholen elk jaar in april de plechtigheid. Dit jaar organiseerde basisschool De Zaaier uit Delfzijl de herdenking. In verband met de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus, heeft de herdenking zonder publiek en in klein comité plaatsgevonden.
Herdenking
Allereerst legde schooldirecteur Koen van Gerven een krans bij het verzetsmonument. Burgemeester Gerard Beukema legde namens het bestuur van Neptunus een bloemstuk. Bouko Sanders, voorzitter van werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum, legde een roos bij het monument. Hierna speelde een trompettist van Delfzijls Harmonie Orkest Signaal Taptoe. Daarna was iedereen een minuut stil. Voorgaande jaren speelden de leerlingen van de basisscholen een grote rol in de herdenkingen. Dit jaar waren de leerlingen niet aanwezig. Een docent van De Zaaier heeft de herdenking gefilmd, zodat alle leerlingen van de christelijke scholen de herdenking toch nog kunnen zien.
75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog beëindigd werd. Ook hier werd vanmiddag bij stilgestaan. Burgemeester Gerard Beukema “Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Verzetsgroep Zwaantje kwam op voor de vrijheid waar wij nu in mogen leven. Het is daarom belangrijk om juist dit jaar stil te staan bij de daden van de verzetsgroep. Het is spijtig dat het programma zoals oorspronkelijk bedacht was met de leerlingen van De Zaaier, niet door kon gaan. Het belang van voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus weegt echter zwaarder. Dit in het belang van ieders eigen gezondheid en in het bijzonder die van de kwetsbare inwoners in onze gemeente. We hebben in de huidige omstandigheden een waardige herdenking gehouden.”
Verzetsmonument Zwaantje
Het verzetsmonument Zwaantje is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940. Door verraad werd de groep in 1943 opgepakt en afgevoerd. De verzetsgroep hield toen noodgedwongen op te bestaan. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl. Ieder jaar organiseert één van hen de herdenking.
in 1 minuut te lezen